mycketsocker

Det finns inte bara i godis, glass och läsk. Socker gömmer sig i fler livsmedel och kan skapa problem för din kropp och ditt humör. Flera varningssignaler från kroppen kan skvallra om ett för högt sockerintag – här är sju du ska vara uppmärksam på!

1. Du saknar energi

Socker gör dig pigg, men endast för en liten stund. När blodsockernivån sjunker igen tappar du ordentligt i energi. Känner du dig trött och slö hela tiden kan en diet fylld med socker vara boven bakom.

Läs även Barndietisten: ”Nej, du behöver inte totalförbjuda socker”

2. Du känner dig nervös och irriterad

Ett högt sockerintag kan precis som ett högt koffeinintag få dig att känna dig nervös. Dessutom orsakar bergochdalbanan som är ditt blodsocker att du får humörsvängar som kan göra dig både irriterad och nervös.

3. Du går upp i vikt

Socker lämnar spår i kroppen och för mycket socker gör att du vid något tag kommer att gå upp i vikt.

4. Du är hungrig jämt

Mat som innehåller mycket socker gör det ofta på bekostnad av andra nyttigare ingredienser. Äter du mat som är rik på socker tappar du det du skulle behöva i form av fibrer, protein och andra nyttiga komponenter som gör dig mätt.

Läs även Forskare: Medelhavskost kan hjälpa mot depression

5. Du får problem med huden

För mycket socker syns även i ansiktet. Huden kan bli trött, få finnar, bli oljig eller torr.

6. Du känner dig deppig

Flera studier har kopplat samman ett högt sockerintag, inflammationer i kroppen och depression. Se över ditt sockerintag om du känner dig nere utan någon egentlig orsak.

Läs även 6 nyttiga växter att äta när du känner dig nere

7. Du orkar inte träna

Om du tränar är det viktigt att din kropp får i sig rätt näringsämnen för att orka. Om träningen känns tyngre och tyngre och du känner dig helt slut kan det bero på att kroppen fått något sött innan träningen, vilket gör att blodsockret störtdyker mitt under träningen eller efter passet.

Läs även 10 träningsövningar du kan utföra utan redskap

Foto: Shutterstock
Källor: Wellnessbin, Reader’s Digest

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Utvald läsning

Femina