Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Att skaffa barn gör dig lyckligare – när de har flyttat hemifrån

04 sep, 2019 
AvNina Nyström
Föräldrar är lyckligare och mer nöjda med sin tillvaro än andra människor, visar en ny stor studie. Men inte förrän efter att barnen har flyttat ut…
Annons

Ingen, eller åtminstone extremt få, ångrar ett barn. Men att det kan vara svettigt under småbarnsåren kan nog alla föräldrar gå i god för. Som tur är betalas det tidvisa kaoset igen med råge när du får en kladdig puss, en liten hand i din, en stunds kvällsmys, ditt första ”mamma, jag älskar dig” – och när de sover. Då fantiserar du om allt du ska göra när de blir större och du får lite mer tid för dig själv igen. Och enligt en ny stor studie från universitet i tyska Heidelberg är det när barnen flyttar hemifrån som du verkligen upplever den stora fördelen och lyckan av att vara förälder.

Därför är vi lyckligare när vi har vuxna barn

Studien innefattade över 55 000 människor över 50 år, från 16 europeiska länder. Forskarna frågade deltagarna om deras mentala hälsa och det framkom att de positiva aspekterna av föräldraskapet dominerade när barnen hade blivit äldre.

Föräldrarna var mindre deprimerade och hade högre ekonomisk stabilitet än de utan barn. (Trots att ett barn kostar i genomsnitt en miljon kronor fram tills de är arton år!) Den största anledningen till att föräldrar är lyckligare än andra är att barnen blir ett socialt stöd som skänker lycka, meningsfullhet och sällskap i tillvaron.

Annons

Men barnlösa behöver inte misströsta. Även andra former av sociala nätverk kan ge liknande effekt, men då gäller det att man har ett stabilt och givande sådana. Dessutom har de flesta tidigare studier på ämnet pekat på att småbarnsföräldrar är mindre nöjda med sin tillvaro och sin relation än människor utan barn.

Det överensstämmer med tidigare bevis på att lycka ofta följer en U-formad kurva genom livet. Mitt i livet, när vi balanserar karriär, barn, sömnbrist, relation, egentid, större boende, ett socialt liv och andra krav är vi minst lyckliga. Det ligger på lite för mycket helt enkelt. Forskarna planerar nu att gräva vidare i ämnet för att se exakt hur stor påverkan just föräldraskap eller sociala nätverk gör på den här kurvan.

Lyckan minskar om barnen inte flyttar

Nog för att många tycker att det blir väldigt tomt när barnen flyttar hemifrån, men studien visar att om barnen istället fortsätter att bo kvar blir effekten den omvända. Då har barnen en negativ effekt på ens välbefinnande. Men trots att rekordmånga unga tvingas bo kvar hemma på grund av bostadsbrist är svenskarna ändå tidigast i Europa med att lämna boet, 20,7 år är genomsnittsåldern för att flytta hemifrån i Sverige (på Malta bor de hemma till de är nästan 32 år…).

Förälder? Hur långt är det kvar tills du får njuta frukterna och göra allt det där du drömmer om under småbarnsåren? Fram tills dess – läs det här, vi lovar att det kommer kännas bättre!

Källa: CNN, Daily mail

Läs också:

Annons