Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bädda sängen eller inte? Det här säger det om ditt liv i övrigt

01 apr, 2019 
AvNina Nyström
Skulle du aldrig gå hemifrån utan att bädda sängen? Eller är du den lite mer avslappnade typen som skyller på att det får kvalster att frodas? Enligt den här undersökningen avslöjar dina bäddningsvanor en hel del om dig som person – både hur du mår och vad du presterar.
Annons

Studien, som utfördes av företaget Best Mattress Brand, analyserade vanorna hos 500 noggranna och plikttrogna bäddare och 500 lite mer avslappnade bäddskippare mellan 18 och 81 år – och resultatet är faktiskt ganska häpnadsväckande.

Det visade nämligen sig att bäddvanorna hade stor korrelation med deltagarnas produktivitet och hälsa i övrigt. Tre av fyra bäddare kände sig framåt kvällen nöjda med dagens prestation, jämfört med bara hälften av de som inte bäddade. De var också dubbelt så nöjda med sina jobb som de som skippade bäddningen.

Sängbäddare är lyckligare, hälsosammare och mer produktiva

Bäddningen korrelerade också med andra sunda vanor. Man såg till exempel att bäddare var mer välorganiserade och oftare följde rutiner, arbetade efter utstakade planer och bockade av på listor. De var också bättre på att få hushållssysslorna gjorda och cirka 17 procent var mer benägna att få till träningen och äta hälsosamt.

Annons

Och den sköna känslan över att krypa ner i en nybäddad säng, nöjd över att ha bockat av dagens uppgifter är uppenbarligen en ljuv vaggvisa  – bäddarna sov hela två timmar och tjugofyra minuter mer per vecka än de som inte bäddade sängen!

Resultaten rimmar med en tidigare studie med 68 000 deltagare som bland annat visade att bäddare var lyckligare än de som inte bäddade – 71 procent ansåg sig vara lyckliga. Bland dem som inte bäddar sängen ansåg sig däremot 62 procent vara olyckliga.

Visst boostar inställningen och resultaten varandra – hela 83 procent av bäddarna tror att regelbundet avbockande av små uppgifter hjälper dem att bli mer produktiva under hela dagen. Men man ska nog inte tillskriva bäddningen allt beröm för lycka och uppnådda mål, förmodligen är det mer en personlighetsfråga. Men det verkar ändå ligga en del värde i att börja skärpa sig med bäddningen? Goda vanor triggar ju ofta varandra.

Annons

Tröst till dig som skippar bäddningen

Känns det lite kasst nu om du är en ”slarver”? Vi kan trösta dig med att du inte är ensam. Enligt den tidigare, stora studien var det 59 procent som skippade bäddningen, medan 27 procent bäddade. Resterande 12 procent hade någon annan som bäddade åt dem (vem då undrar man?).

Och det finns faktiskt en hel del hälsofördelar med att inte bädda sängen också. När du bäddar på morgonen frodas kvalstren, så många experter på fronten rekommenderar faktiskt att du bör lämna sängen obäddad på morgonen och snygga till när du kommer hem istället. Hur det påverkar din kreativitet och lycka låter vi vara osagt.

Bildkälla: TT

Läs mer:

Annons