En ny studie visar att badankan – den gula och populära leksaken som är gjord för att lekas med vid bad – är rena bakteriebomben.

När forskarna undersökte leksakerna, specifikt vätskan som avgavs när man klämde på leksakerna, upptäckte de att fyra av fem leksaker innehöll bakterier som kan framkalla sjukdomar.

Bakterierna som hittades var bland annat pseudomonas aeruginosa, en bakterie som trivs i vatten och på fuktiga ställen. Även legionella hittades, en bakterie som finns naturligt i små mängder i vattendrag, sjöar och mark. Bakterierna kan bland annat leda till ögon- och öroninflammationer och tarminfektioner.

Forskarna föreslår att badankorna bör göras i ett material av högre kvalitet för att förhindra att bakterierna förökar sig, men schweiziska myndigheter har inte gått ut med några rekommendationer ännu.

Studien, den största och mest djupgående inom ämnet hittills, publicerades nyligen i tidskriften Biofilms and Microbiomes och är ett resultat av ett amerikanskt och schweiziskt samarbete mellan Swiss Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology, ETH Zurich, och University of Illinois.

Läs även:

Barnsjuksköterskan: Sluta smörja in barnen med solspray!

Därför ska du inte låta ditt barn sova i en fleecefilt

Källa: Time
Foto: IBL

Utvald läsning

Femina