Låter du disken stå? Visst är det superskönt att strunta i kaoset ibland, men efter att ha läst det här kanske du tänker till nästa gång du svassar iväg till tv-soffan och tänker ”det där tar jag senare”.

Forskning visar nämligen att vi småäter mer när det är stökigt i köket. Ett forskarteam vid Cornell University i USA riggade upp två testkök, ett som var rent och i ordning, som en hemnetannons och ett som var fullt av disk, pappershögar och störande ljud – som vilken småbarnsfamilj som helst en vardag.

Man lät sedan 98 olika kvinnor – ja, bara kvinnor… – göra en skrivuppgift i de olika köken. Vissa skulle beskriva ett tillfälle i livet då allt var kaos och andra fick skriva om en situation då de hade full kontroll. Framför kvinnorna ställdes sedan skålar med kakor, kex och morötter som de fick äta så mycket de ville av.

I det stökiga köket åt kvinnorna som skrev om kaos mer än dubbelt så många kalorier från kakor, 103 kcal som de som fokuserade på positiva händelser, 38 kcal. De åt också 50 kcal mer från kakorna än de stressade kvinnorna i det rena köket. Kaoset hade dock ingen som helst påverkan på konsumtionen av morötter och kex.

Forskarnas slutsatser är att det är lättare att hantera vardagskaos och minska småätandet genom att aktivt fokusera på situationer i livet när allt var under kontroll och harmoniskt. Småätande mellan måltider är ofta en källa till att du äter mer än vad du tror och därmed också går upp i vikt. Så börja städa och minska suget!

Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

5 myter kring viktnedgång och vad som faktiskt fungerar

ÄNTLIGEN! Här är klänningen som passar ALLA kroppsformer

 

Mer läsning

Femina