Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bästa och enklaste sättet att ta bort en fästing

16 apr, 2018 
AvIda Gustafsson
enkelt sätt att ta bort fästing
Ha för vana att alltid kontrollera kroppen, hunden eller katten efter att ni varit ute i skog och mark i sommar. Men om oturen är framme är det ganska enkelt att ta bort en fästing.
Annons

Det finns en uppsjö av diverse fästingplockare på marknaden som ska underlätta för att ta bort en fästing. Men i de flesta fall duger det gott med en vanlig pincett.

Så tar du bort en fästing – snabbt och enkelt:

Hittar du en fästing som bitit sig fast ska du så så snart som möjligt ta bort den med en pincett. Smörj inte in fästingen med fett eller pensla på nagellack, detta kan få fästingen att ”kräkas” upp eventuella borreliabakterier.

  • Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte, det gör att fästingen lättare går sönder och att delar fastnar i huden. Försök att få med hela fästingen, men om delar av fästingens huvud/käkparti sitter fast kan du testa att plocka bort dem om några dagar alternativt låta det vara eftersom kroppen själv kan stöta bort resterna.
  • Tvätta såret med desinfektionsmedel och tvätta sedan händerna med tvål och vatten.
  • Kontrollera sedan huden där fästingen satt, uppstår rodnad eller huvudvärk och feber inom några dagar eller veckor ska du kontakta läkare.

Läs även:

Annons