Bethany Greenway, från Texas i USA var gravid när hon upptäckte de första tecknen på sin hudcancer. När hon fick det bekräftat började hon föra en bilddagbok på Facebook för att visa hur behandlingen går till och för att varna andra att sola för mycket och utan skydd.

Varning för starka bilder.

Allt började med att hon upptäckte en liten leverfläck i pannan under sin graviditet. Hon förmodade att den var ett resultat av hormonförändringar, men bestämde sig ändå för att kolla upp den. Men läkaren sa att det inte var någon fara. Arton månader senare hade den vuxit och börjat värka. Då insåg läkarna att den var en ovanlig och aggressiv form av hudcancer, kallad desmoplastisk melanom.

Hon opererade bort fläcken, men läkarna upptäckte att även det mörkare området runtomkring är melanom. Dessutom var hennes lymfkörtlar och delar av skelettet angripet och hon tvingas till en ny operation.

Den här svampliknande konstruktionen syddes fast till Bethanys ansikte för att få den nya huden, som transplanterats från insidan av hennes lår, på plats.

Efter operationen berättade kirurgen att han även tagit bort muskelvävnaden, ögonbrynet och delar av ögonlocket vilket gjorde att hon inte kan röra den delen av ansiktet.

Operationen gick bra, men då kom nästa bakslag. Cancern hade spridit sig och Bethany måste även genomgå immunterapi. ”Strålningen var det absolut värsta. Det var ett rent helvete. Min hud var täckt av sår, jag kunde inte känna smak och min röst blev alldeles hes”, skriver hon.

Hon tappade hår och började täcka sitt huvud och ansikte så mycket som möjligt för att hon inte klarade av folks blickar och frågor.

I dag är hon färdig med behandlingen. Hon mår bra men uppmanar människor att vara försiktiga med solen.

”Snälla sluta ligga i solen och gå till solarier. En solbränna är inte ett hälsosamt lyster – det är skadad hud”, skriver hon.

Läs även: Välj rätt solskydd – här är viktiga märkningen du bör ha koll på!

10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut

Mest läst