Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bilderna visar: Därför ska du inte hänga upp dig på klädstorleken

27 jun, 2017 
AvMikaela Alex
När Deena rensade i garderoben upptäckte hon något märkligt gällande hennes byxstorlekar – och hennes kloka budskap blev en bild som nått tusentals jorden runt.
Annons

Deena Shoemaker är mentor åt flera unga flickor och pojkar med problem i Wichita, Kansas. En dag när hon gick igenom sin garderob upptäckte hon något märkligt: Hennes byxor varierade väldigt mycket i storlek – från storlek 34 (size 4/5) till storlek 42 (size 12). Och inte för att hon hade gått upp eller ner i vikt mycket de senaste åren, utan alla storlekar passade henne lika bra.

Eftersom hon jobbar med unga tjejer vet hon hur mycket många kämpar för att hålla sig smala och ha så små storlekar som möjligt. Därför ville hon visa hur bisarra tillverkarnas klädstorlekar kan vara, och varför det är meningslöst att försöka passa dem.

Det gjorde hon genom att posera i de olika byxorna och skriva vilka storlekar de alla hade.

Hon skriver: ”Jag har haft tjejer gråtandes i mina armar som frågat ’om jag var smalare, hade han stannat då?’. Jag har gett råd till tjejer som hoppar över måltider, och kommit på dem med att kräkas efter varje måltid.”

Annons

Hon förklarar vidare varför det är ett problem att storlekarna är så varierande mellan märken, och frågar sig hur man kan förklara för en tonårstjej att hon inte behöver banta för att hon ”gått från” storlek 38 till 46, och plötsligt räknas som ”plus size” – på bara en vecka.

”Hur förväntar ni er att jag ska kunna övertala henne att hon inte ska hoppa över middagen i en månad, då hennes byxstorlek inte egentligen hoppat upp fyra storlekar?”, skriver hon i inlägger på Facebook.

Hon avslutar med ett viktigt budskap: ”Tjejer, era storlekar avgör inte ert värde, det gör era liv”.

Och faktum är att storlekarna har ändrats drastiskt över det senaste århundradet. Ta till exempel Twiggy – för 50 år sedan när hon slog igenom som supermodell och blev ansiktet för den pinnsmala trenden stod det storlek 38 i hennes kläder. Idag räknas hennes storlek som en storlek 30, och ett exempel på en 38 är istället komikern och skådespelaren Mindy Kaling, enligt Times. Se nedan:

Annons

Anledningen är så kallad ”vanity sizing” – klädtillverkare som tror att kvinnor hellre köper märken där de kan ha mindre storlekar, för att de känner sig mer nöjda med sig själva då. Men även om den tanken kanske var någorlunda god, så leder det idag ofta till förvirring, på grund av att alla storlekar blivit så olika.

Då känns Deenas budskap extra viktigt: ”Sluta lyssna på normativa ideal kring vem och hur du borde vara. Du är underbar och du är älskad. Precis som du är.”

Källa: Facebook, Upworthy

Foto: Facebook/IBL

Denna artikel publicerades först på Måbra.com

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons