”På denna avdelning har det inträffat fall av huvudlöss”

Känns formuleringen igen? Ofta dyker den upp lagom till första föräldramötet, och verkar sedan sitta där tills det aviseras om sommarlov…

Att kamma igenom barnets och även ditt eget hår ofta är ett sätt att hålla koll. Men har lusen fått fäste krävs i regel mer behandlingar än kamning för att bli av med dem.

De lusmedel som finns i handeln numer är giftfria och snälla mot både hår, hud och miljö – men  behandlingen måste upprepas, eftersom ägg kan bli kvar. Men många missar att göra om proceduren efter någon vecka, vilket gör att kampen mot lössen ständigt är på ruta ett. Ett dyrt misstag, som kostar både tid och pengar.

Moderna luspreparat kväver lössen, som sedan lossnar när håret kammas efter behandlingen. Tyvärr är medlen också dyra, ett schampo eller en solution kostar ofta över hundra kronor och räcker till en person med långt hår. Den som har fler än ett barn har med andra ord fler anledningar att sucka när lössen är ett faktum.

Men det finns alternativ till apotekets utbud som kan vara värt att prova.

Enligt en studie publicerad i European Journal of Pediatrics kan faktiskt saker du ha i ditt skafferi fungera minst lika bra – om inte bättre – än de preparat som marknaden erbjuder. Där jämförde forskarna effekten av lusmedel med en egentillverkad spray baserad på kokos- och anisolja. Slutresultatet visade att sprayen var mer effektiv i kampen mot lössen.

Forskarnas förklaring var att oljan kvävde lössen, precis som de aktiva ingredienserna i lusmedlet.

Huskur mot löss

Du behöver:

Kokosolja

Äppelcidervinäger

Duschmössa

Luskam

Gör så här: Skölj håret med äppelcidervinäger och låt det sitta i när håret torkar. Vinägern gör att äggen släpper hårstrået genom att lösa upp klistret som det är fäst med. När håret är torrt masserar du in kokosolja i hela håret, se till att både hårbotten och längderna täcks. Sätt upp håret och täck över med en duschmössa. Om det går kan du ha den på över natten, eftersom det tar tid för oljan att kväva lössen. Kamma sedan noga igenom parti för parti och skölj eller torka av kammen efter varje drag. Tvätta sedan håret som vanligt, ta gärna i schampo när det fortfarande är torrt eftersom det blir lättare att få ur oljan då.

Källa: Kurera.se

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

5 saker som gör håret torrt – så kan du skydda frisyren

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: