Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Bli stolt över din kropp – 5 enkla knep som ökar självkänslan

03 jun, 2016 
AvMikaela Råberg
Alldeles för många lider av lågt självförtroende och dålig kroppsuppfattning, särskilt påtagligt kan det bli under sommarmånaderna. Det dags att vi gör något åt det och bär upp våra kroppar med stolthet.
Annons

Det är inte ovanligt att utveckla ett komplicerat förhållande till sin kropp redan i ung ålder och för många följer det beteendet med in i vuxenlivet.

Dålig självkänsla påverkar dig på många plan och kan sätta krokben för så väl relationer som i karriären – för att inte tala om att ditt psykiska välbefinnande kan bli lidande.

Att din kropp fungerar och är härlig borde vara huvudsaken snarare än midjemått och vikt, men tyvärr är det inte så för alla.

Lider du av dålig självkänsla? Testa de här knepen för att bli mer kroppsstolt!

1. Sluta prata negativt om din kropp
Negativt snack om kroppen drar inte bara ner ditt eget självförtroende, det smittar även av sig på andra. Särskilt vanligt är det här beteendet bland kvinnor och enligt Robyn Silverman, psykolog och självbildsexpert, påverkar det här också kvinnor som inte lider av dålig självkänsla på ett negativt sätt.

2. Byt fokus
Flytta fokus från hur din kropp ser ut till vad den faktiskt kan att göra. Istället för att tänka ”jag hatar mina lår”, fråga dig vad dina lår kan göra. Till exempel ”mina lår tillåter mig att dansa zumba” eller ”mina lår bär mig när jag promenerar ute i skogen”.

Annons

– När du kan prata och tänka på dig själv på ett positivt sätt och vad din kropp är kapabel till börjar du se din kropp på ett annat sätt, säger Silverman.

3. Identifiera kroppsdelarna du gillar
Det är lätt att fokusera på det negativa – testa istället att fokusera på det du faktiskt tycker om.

– Välj ut de kroppsdelar du älskar – dina bröst, axlar, rumpa, händer, ögon, ja vilken del som helst – och säg det högt framför spegeln. Då kommer det bli en positiv sanning, menar Silverman.

4. Skriv upp komplimanger
Nästa gång du får en komplimang av någon, skriv ned den på en post it-lapp och sätt upp lappen på spegeln. Enligt Silverman kan det här hjälpa dig handskas med negativa tankar och känslor.

5. Var lika snäll mot dig själv som du är mot andra
– När du får en negativ tanke, fundera på om du med gott samvete skulle kunna tänka – eller säga det till din bästa vän, en familjemedlem eller någon du älskar, säger Silverman.

Om svaret är nej, varför ska du då tänka så om dig själv? Du förtjänar det bästa.

Källa: Women’s Health
Foto Shutterstock

Annons