immun mot coronavirus

Coronavirusets framfart väcker många frågor. Flera av frågorna jobbar forskare hårt för att ta reda på men eftersom coronaviruset SARS-cov-2 som ligger bakom covid-19 är nytt vet man inte hur det beter sig eller vad vi har att vänta framöver. En av frågorna som vi börjar ställa oss nu är om man kan få covid-19 en gång till – om man har varit sjuk i det tidigare. Eller om man blir immun.

Är man immun mot covid-19 om man har haft det?

På tisdagens presskonferens om coronaviruset svarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– Vi har aldrig haft immunitet som mål. Vi vet inte i nuläget hur långvarig immuniteten är.

Folkhälsomyndigheten har tidigare skrivit att om man går efter tidigare erfarenheter kring virus så är bedömningen att immuniteten mot viruset åtminstone varar så länge att man inte smittas flera gånger under samma influensa-säsong.

Så säger experter i världen:

Världshälsoorganisationen, WHO, har även de sagt att det kan vara så att man är immun mot covid-19 en kortare tid efter att ha haft det. En åsikt som även doktor Anthony Fauci, chef för National Institute of Allgergy and Infectious Disease i USA verkar skriva under på. Under torsdagens presskonferens om Coronaviruset, svarade han på frågan om vi blir immuna mot covid-19 efter att ha haft det att:

”Vi har inte bevisat det formellt, men det är högst troligt att så är fallet. Om det beter sig som andra virus så kommer du inte att bli smittad igen om du en gång har tillfrisknat ifrån det.”

Tillfrisknade har testats positivt på återkontroll

Trots att experterna verkar vara eniga om att man alltså inte smittas av coronaviruset direkt efter man har haft det så har det förekommit att personer, efter att ha vårdats för covid-19 och blivit utskrivna, sedan testats positiva igen på återkontroller. Bland annat skriver nyhetsbyrån Reuters om en kvinna i Kina, som 10 dagar efter hon blivit utskriven testats positiv igen. Fler, liknande fall har förekommit.

Diskussioner pågår kring varför test visar positiva – om det kan vara fel på provtagningarna på olika sätt. Vissa menar att det kan vara så att de test som tas innan patienter friskförklaras, där man tar prover från näsa och hals med ett dygns mellanrum, kan var för ytligt tagna. Då viruset framför allt håller till i lungorna. Och att det troligtvis är så att patienterna egentligen friskförklarats för tidigt, inte att de har fått viruset en gång till.

 

LÄS MER:

Psykologen tipsar: Så kan du minska din oro för corona

Här är virusfilmen som alla vill se under coronapandemin

Agnes Wold avlivar myter om corona

Mest läst