Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Blödning under graviditet behöver inte betyda missfall

24 jan, 2018 
AvMikaela Råberg
Blödning under graviditet och tecken på missfall.
Blödningar under graviditeten för ofta tankarna till missfall, men faktum är att en blödning kan bero på mycket annat. Här har vi sammanställt andra tänkbara orsaker.
Annons

Lyckokänslorna av att vara gravid kan snabbt bytas ut mot oro och rädsla om man drabbas av blödningar.

Att blöda under sin graviditet är dock ganska vanligt – särskilt under den första halvan av graviditeten – och även om blödningen kan tyda på missfall behöver det inte alltid vara fallet.

9 anledningar att du kan blöder under graviditeten – som inte beror på missfall:

Anledning 1: Ägget fäster

När det befruktade ägget fäster i livmoderslemhinnan kan det uppstå en blödning, kallad implantationsblödning, nidblödning eller vidhäftningsblödning. Den brukar komma mellan gravidvecka två och tre och många vet inte ens att de är gravida då. Den här typen av blödning brukar gå över av sig själv.

Anledning 2: Du blöder från livmoderslemhinnan

Under de första tre månaderna av graviditeten kan det uppstå en blödning från livmoderslemhinnan. Blödningen kommer ofta vid samma tid som mensen skulle ha kommit och kallas genombrottsblödning. Blödningen beror oftast på att kroppen inte riktigt förstått att den är gravid och brukar gå över när moderkakan och fostret tar mer plats i livmodern.

Annons

Anledning 3: Blödning från livmodertappen

Under en graviditet finns det mer blod än vanligt i livmodertappen, vilket gör att den lättare kan börja blöda, exempelvis efter ett samlag.

Anledning 4: Polyper

En polyp är en utväxt från en slemhinna och sitter de på livmodertappen eller livmoderhalskanalen kan de orsaka blödningar, vilket också är relativt vanligt. Detta påverkar dock inte graviditeten och ibland kan en läkare ta bort polypen så att du ska slippa blödningar.

Anledning 5: Blödning från moderkakan

Ibland händer det att moderkakan eller en bit av den lossnar för tidigt. Dock är det väldigt ovanligt och det sker i så fall oftast mot slutet av graviditeten. När detta händer gör det väldigt ont i magen och det kan komma blödningar. Om moderkakan ligger helt för inre livmodermunnen kan barnet behöva födas med kejsarsnitt.

Anledning 6: Utomkvedshavandeskap

Vid ett utomkvedshavandeskap har det befruktade ägget fäst utanför livmodern, ofta i äggledaren, och det kan då aldrig utvecklas till ett barn. Vid ett sådant tillstånd brukar det göra väldigt ont långt ner i magen, på sidan av livmodern, och det kan komma mindre blödningar.

Annons

Anledning 7: Infektion

En infektion i slidan eller livmodertappen kan orsaka blödningar, ofta föregånget av missfärgade eller illaluktande flytningar.

Anledning 8: Hemorrojder

Att få hemorrojder under en graviditet är ganska vanligt och när det blir sprickor i dessa kan det blöda. Dock kommer blödningarna inte från slidan utan från ändtarmsöppningen.

Anledning 9: Förlossningen startar

När förlossningen startar kan det uppstå en mindre blödning, kallad teckningsblödning. Denna kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmoderhalsen som brister när livmoderhalsen öppnar sig.

Och här är tecknen på missfall:

En tidig blödning kan vara tecken på missfall och inträffar ofta före vecka 12. Efter vecka 12 är missfall inte alls lika vanligt, men förekommer.

Vid ett missfall kan du få ont i magen eller underlivet och det kan kännas ungefär som en kraftig mensvärk, för vissa är det lite lindrigare. Blödningen vid ett missfall brukar innehålla slem och en tunn vätska, ibland även blodklumpar.

Känner du oro och blödningar ska du alltid kontakta din barnmorska.

Källa: Vårdguiden Foto: IBL

Annons