Känner du dig lite omotiverad och nere i dag? Det är inte så konstigt. Enligt en matematisk formel som akademikern och walesaren Cliff Arnall påstod sig ha tagit fram 2005 är den tredje måndagen i januari den mörkaste dagen på hela året – i alla fall för våra sinnen.

Detta kom han fram till genom att ta med faktorer som väder, skulder, tid som gått sedan jul, misslyckade nyårslöften och motivation.

Det verkar som att just den tredje måndagen, det här året den 15 januari, är när ekonomin är som svårast då man är fattig efter julens eskapader och klappar och lönen fortfarande är över en vecka bort. Det är också nu den grå vardagen sätter igång igen efter helgerna och det är långt till nästa ledighet…

Läs även: 7 tidiga varningstecken på att du börja bli deprimerad

Arnalls ”formel” har dock mött kritik för att vara högst osann och anklagats för att vara ett PR-trick. Men även utan matematiken är det nog många som känner igen sig i teorin!

Forskare har under tre år analyserat 2 miljoner tweets som britter lagt ut i januari för att se om de kan hitta några bevis på en humördipp. Det har visat sig att på Blue Monday är det fem gånger så många som twittrar om skuldkänslor över att de inte lyckats hålla sig till sitt löfte om ett hälsosammare liv.

En undersökning som dryckesföretaget Upbeat gjort visar också att vi klagar mer på vädret denna måndag och att män generellt sett är olyckligare än kvinnor denna dag.

Läs även: Så kan livet bli bättre efter en skilsmässa

Av många jurister kallas dagen även för Divorce monday (skilsmässomåndagen) eftersom det är den dag på året då flest skilsmässor börjar. Januari är också den populäraste skilsmässomånaden på året, med dubbelt så höga siffror som under den näst populäraste månaden september.

Kanske har det något att göra med att vi kring nyår analyserar oss själva och våra liv i större utsträckning än under resten av året, och reder ut vad som gör oss lyckliga respektive olyckliga – och kommer till insikter som inte alltid gör oss muntra.

Läs även: Så förbättrar du din ekonomi under 2018

Källa: Daily Mail, Hälsoliv   Foto: Thinskstock, IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.