Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Clementiner kan innehålla nervgift – forskare manar till försiktighet

20 dec, 2016 
AvFemina
Clementiner är en av julens mest populära frukter. Men nu varnar danska forskare för att citrusfrukten kan innehålla nervgifter.
Annons

Under julen fylls många fruktskålar med clementiner som njuts av både vuxna och barn.

Hittills har den lilla citrusfrukten betraktats som ett nyttigt mellanmål, men nu varnar danska forskare för att clementiner kan vara skadliga för hälsan.

Anledningen till larmet är ämnet organofosfat, som används som besprutning under odlingsprocessen av clementinerna och sätter sig i skalet, och som kan skada både vuxna, barn och foster. Tack och lov så skalar vi ju clementinerna innan vi äter dem, men forskarna vill ändå göra oss medvetna om att giftet kan fastna på fingrarna och genom huden komma in i kroppen.

– Organofosfat är ett insektsmedel som hämnar djurens nervsystem. Även om vi inte är insekter så har det i princip också en effekt på oss, säger Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin, till den danska tidningen Söndagsavisen.

Helle Raun Andersen förklarar vidare på vilket sätt skador kan uppstå:

Annons

– Det som är mest oroande är vilka effekter organofosfat har på foster och små barn, eftersom organofosfat påverkar det centrala nervsystemet. Hos små barn bildas det många nya hjärnceller och detta sker i en viss ordning. Dessa hjärnceller kan inte bildas senare i livet, om processen skulle bli störd, eftersom nervgiftet påverkar signalsubstanserna i hjärnan.

I en tidigare kontroll av rester av bekämpningsmedel återfanns fyra olika organofosfater, enligt Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Halterna var dock under gränsvärdena och innebar alltså inte någon hälsorisk, enligt Livsmedelsverkets beräkningar. Det krävs alltså väldigt stora mängder för att frukten ska kunna göra någon skada på grund av giftet.

De danska forskarna som står bakom studien, som gjordes 2015, har dock inte tagit bort sin rekommendation till konsumenterna att i så hög utsträckning som möjligt välja ekologiska clementiner i jul för att slippa alla eventuella gifter.

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Källor: Söndagsavisen.dk och kit.se

Från Allas.se av Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

Läs även

Annons