Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför är det faktiskt bra att inte springa hela löprundan

03 maj, 2018 
AvMikaela Alex
Kvinna som joggar
Känns nästa uppförsbacke outhärdlig? Då är det bättre att du tar en paus och går uppför den än att du vänder och springer hemåt. Här är några anledningar till att varva löpningen med gång!
Annons

Skäms du för att erkänna att du måste gå vissa sträckor när du tar en löprunda? Kanske är det flåset som inte är på topp, eller så värker benmuskler eller knän? Kanske får du till och med pikar om detta när du är ute och springer med vänner eller kollegor – vilket sällan gör löpningen roligare…

Du är absolut inte ensam – vare sig om att behöva gå ibland eller att skämmas över det. Men faktum är att det finns flera fördelar som tyder på att löpning varvat med gång är bland det bästa du kan göra!

Och detta gäller både nybörjare och vana löpare. Att använda sig av gå-pauser i löpträningen kan hjälpa dig att både bygga upp uthålligheten och förbättra dina tävlingstider.

Nybörjare använder ofta metoden för att de inte orkar springa hela sträckan, medan exempelvis ultramaratonlöpare och triathleter kan göra det för att öka sin sammanlagda sträcka under träning samt minska skaderisken.

Annons

En av fördelarna, att du orkar träna under en längre tid, gör bland annat att belastningen på benen varieras och musklerna inte tröttas ut lika snabbt. Och när du tränar en längre tid ökar dessutom ökad fettförbränning och kondition, och du stärker senor, leder och skelett. Dessutom får de flesta mindre träningsvärk av den här metoden.

Det bästa är att varva långa distanspass med korta, intensiva pass, för förbättra uthållighet och styrka. Och se till att gå-pauserna inte blir för långa – hjärtfrekvensen ska vara höjd under hela passet. Går du för länge är risken att det bara känns tyngre för varje gång du börjar springa igen.

Här är fyra fördelar med löpa-och-gå-metoden:

  1. Du kan ta dig längre sträckor och träna under längre tid – vilket även gör att du bränner fler kalorier.
  2. Din återhämtningstid blir kortare då benen redan under passet får en chans till vila. Du är fräsch redan nästa dag!
  3. Skaderisken minskar då du varierar belastningen på benen mer än om du bara springer.
  4. Du kan utveckla din snabbhet genom att gradvis öka tempot på dina träningsrundor.

Källor: Verywellfit.com, iForm, Aktiv träning  Foto: IBL

 

Annons