Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap Kvinnors sexliv
sjuk

Därför är det så vanligt att bli sjuk på semestern

02 jul, 2025
FotografTT.
Kvinna i hängmatta
Äntligen är du framme vid semestern, och vips blir du sjuk och sängliggande, precis när du ska få vara ledig och göra roliga saker.
Känner du igen dig är du inte ensam – och det finns logiska anledningar till att det är så vanligt att bli sjuk precis till semestern.
– Vi är vana vid att springa hela tiden. Så när vi äntligen vilar, faller hela systemet, säger Per Johnsson, docent i klinisk psykologi, till SvD.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Vi är nog många som kan känna igen oss i hur frustrerande det är att bli sjuk precis när vi ska få vara lediga. Det har varit en intensiv period på jobbet, och så fort du får vara ledig så slår förkylningen eller febern till. Kanske minns du till och med att du brukade bli sjuk lagom till sommarlovet som barn.

Att det är vanligt att bli sjuk när man ska få vara ledig är rätt vedertaget – men varför är det så egentligen? I en artikel i Svenska Dagbladet konstaterar Per Johnsson, docent i klinisk psykologi som arbetat med stressrelaterade besvär hos patienter i över 40 år, att det är en vanlig fråga han får. Han tycker själv inte det är konstigt att kroppen reagerar när vardagstempot plötsligt förändras från en dag till en annan.

Annons

– Vi är vana vid att springa hela tiden. Så när vi äntligen vilar, faller hela systemet. Det är då tröttheten kommer, säger Per Johnsson till Svenska Dagbladet.

Det finns i dag inga empiriska studier som bevisar att vi blir sjuka oftare är vi är lediga, men trots det är det något som de flesta kan känna igen sig i händer de själva eller människor i deras närhet. Däremot finns det forskning som visar att kroppen skyddar oss mot sjukdomar under stress.

Därför blir du sjuk lagom till semestern

Per ser förklaringen i hur kroppens stressystem fungerar. I en stressig vardag producerar kroppen adrenalin, noradrenalin och kortisol i mängder, något som håller oss igång och på alerten. När vi slappnar av blir det en motreaktion i kroppen, och personer som till exempel har migrän kan märka att de drabbas av attacker när de är lediga.

– När vi kopplar av förändras blodflödet i hjärnan. Har man trånga blodkärl kan det trigga migrän. Stressystemet backar undan, och det påverkar även andra funktioner.

Annons

Att köra rakt in i kaklet innan semestern och försöka hinna med så mycket som möjligt innan det är dags att vara ledig är rätt klassiskt – me det är ett typiskt misstag, som kan göra att du blir sjuk när du väl får vara ledig.

– Ofta gör vi precis tvärtom mot vad vi borde: bokar in möten, pressar in sociala aktiviteter. Vi säger: ”Vi måste ses innan sommaren!” Men måste vi verkligen det? Det finns ett liv efter sommaren också – med största sannolikhet, säger Per Johnsson till Svenska Dagbladet.

5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på
Annons