Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför är din mens värre än vanligt – 4 förklaringar

30 apr, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Kraftiga blödningar, svåra magsmärtor och noll energi. Vi har alla haft månader då mensen är värre än vanligt, men varför är det så? Här är några vanliga anledningar!
Annons

Är din mens plötsligt värre än vanligt? Det är alltid tufft, särskilt för dig som har oregelbunden mens och sällan vet vad du ska förvänta dig. Men det finns förklaringar till varför kroppen beter sig annorlunda och i de flesta fall handlar det om förändringar i din livsstil.

Dock känner du din egen kropp bäst – uppsök läkare om du misstänker att andra faktorer ligger bakom!

Fyra förklaringar till en förvärrad mens:

1. Du sover inte tillräckligt

För lite sömn är inte bara påfrestande för din kropp, det påverkar också din mens. Det är vanligt att bli retlig och nästan lite snurrig vid sömnbrist, stressfaktorer som kan störa kroppens hormonnivåer. Och det här gäller inte bara under dagarna du blöder. Oregelbunden sömn tidigare i månaden har också en inverkan på menscykeln.

2. Du äter processad mat

Blir du sugen på pizza, vitt bröd och andra halvfabrikat när du har mens? Det är du inte ensam om. Såklart ska du äta det som känns bäst för dig, men det kan vara bra att veta hur maten påverkar menscykeln.

Annons

Processad mat innehåller nämligen mycket socker och mjöl, något som kan orsaka inflammationer i kroppen och förvärra mensen. Att i stället äta antiinflammatoriska livsmedel, som exempelvis bladgrönsaker, fet fisk och bär, minskar inflammationerna och normaliserar kroppens pH-värde.

3. Du är stressad

Det är ingen hemlighet att stress påverkar oss negativt, men visste du att långvarig stresspåverkan kan få mensen att försvinna helt? Om du ofta är stressad ökar risken att din menscykel också blir det – och tyvärr finns det inga snabba genvägar här.

Hur ser din vardag ut? Kanske krävs det att du gör några förändringar i tillvaron för att få kroppen i balans. God sömn och en varierad kost är som sagt två viktiga faktorer och även regelbunden träning ökar vårt välmående.

4. Du har blivit äldre

Menscykeln blir ofta mer regelbunden ju äldre vi blir, särskilt i 30-årsåldern. Därefter börjar det dock hända saker.

Annons

När vi närmar oss klimakteriet kan mensen förvärras, bli mer oregelbunden eller förlängas på grund av skiftande hormonnivåer i kroppen. Särskilt perioden innan klimakteriet, som kallas perimenopausen, orsakar rubbningar i menscykeln som för vissa pågår i flera år.

Har du svåra besvär? Tranexamsyra är ett receptfritt läkemedel som minskar rikliga blödningar och du kan också använda en hormonspiral för att underlätta övergången.

Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare innan behandling!

Uppgradera din mens med plastfria mensskydd

SYD uppgraderar mensupplevelsen genom att erbjuda mensprodukter av 100% ekologisk bomull. Beställ deras startkit och få en mix av mensprodukter för endast 99 kronor (dessutom medföljer snygg förvaringsbox till mensskydden). Här kan du läsa mer om produkterna (reklamlänk).

Klicka på bilden för att läsa mer om SYD och deras produkter.

Läs mer:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons