Tillhör du dem som jämt och ständigt törstar efter en nap mitt på dagen? Även om du i regel sover riktigt bra nattetid? Känslan när man lägger sig till rätta i sängen, gosar in sig i täcket och vilar ögonen i några minuter. Extremt härlig eller totalt obegriplig? Ja, sömnfrågan delar oss ofta i två läger. Vissa ser tuppluren som en nödvändighet, medans andra menar att det mer eller mindre är slöseri med tid.

Men till alla napfantasters försvar kan vi meddela att det eventuellt finns en vetenskaplig förklaring till varför vissa behöver powernaps mer än andra. Ny forskning, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, visar nämligen att en enda genmutation (förändring i vårt dna) kan påverka mängden sömn vi behöver.

Tydligt samband mellan möss och människor

Studien är utförd på möss och det är forskare på University of Tsukuba i Japan som har undersökt hur en specifik genmutation har påverkat deras behov av sömn. Resultatet visar att mutationen i allra högsta grad är kopplad till sömnen, då möss med genmutationen både behövde sova längre och oftare. Det mest intressanta? Den undersökta genen existerar även hos människor. En upptäckt som forskarna hoppas ska kunna bidra till ökad förståelse för våra olika sömnvanor och ge svar på varför vissa människor är i behov av fler powernaps än andra.

Så, känner du dig lättad över att det eventuellt kan finnas en logisk förklaring till varför du i tid och otid känner ett behov av att sova? Kom bara ihåg att det även finns studier som visar att för mycket sömn kan vara farligt. Lagom är i regel alltid bäst och National Sleep Foundations rekommendation på att max ta powernaps på 20 minuter är en bra riktlinje!

Källa: Proceedings of the National Academy of Sciences, National Sleep Foundation

Bildkälla: IBL

Läs också:

Testa militärknepet som får dig att somna – på 2 minuter!

Svårt att sova? Därför ska du läsa en bok innan läggdags

Metoderna som hjälper mot stress, sömnproblem och smärta

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mer läsning

Femina