unga friska sjuka corona

Adam Alsings borgång förra veckan väckte liv i en fråga som diskuterats tidigare: Varför dör unga av coronaviruset?

För trots att riskgruppen är satt till 70 år och äldre kommer det hela tiden rapporter om att även yngre blir svårt sjuka i covid-19.

Petter Brodin, specialistläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet, söker just nu personer till en studie som handlar om detta.

Det ska vara tidigare friska personer under 50 år, utan underliggande sjukdom, som blivit svårt sjuka i covid-19 och behövt intensivvård med respirator. Forskarna vill undersöka vad som kan ligga bakom detta.

Så här säger han till MåBra kring varför även yngre personer och de som inte tillhör någon riskgrupp blir svårt sjuka av covid-19.

– Det vet vi inte exakt men vi försöker förstå det. Vi vet att övervikt, manligt kön, högt blodtryck och rökning är riskfaktorer. Vi tror att vissa individer har ett immunförsvar som av någon anledning går överstyr i sin kamp mot viruset. Vi kommer att leta genetiska, det vill säga medfödda förklaringar, samt miljöorsakade förklaringar till att det blir så.

Vad är cytokinstorm?

Peter Brodin menar att när unga och friska människor blir svårt sjuka eller dör av covid-19 är det nästan uteslutande på grund av att deras eget immunsystem löper amok. De drabbas av en så kallad cytokinstorm.

Men vad innebär egentligen det?

– Cytokiner är de proteiner som vita blodkroppar använder för att kommunicera. Normalt är kommunikationen välfungerande och begriplig, men av okänd anledning förlorar systemet här sin reglering. Man kan tänka sig att det blir som en rundgång i systemet, vissa cytokiner utsöndras i stora mängder och systemet förlorar kontrollen. Det leder till att kroppens egna vävnader skadas av den kraftiga inflammationen. Vid covid-19 är det detta som sker i lungorna hos patienter som försämras kraftigt efter några dagars sjukdom.

Hur behandlas cytokinstorm?

Finns det något sätt att behandla detta?

– Vi tror att det bästa sättet är att förebygga att systemet går överstyr. Vi försöker följa patienternas immunsystem, och hämma och blockera vissa cytokiner som vi tror är särskilt skadliga.

I studien, som Petter Brodin nu söker folk till, vill man undersöka personernas arvsanlag och immunsystem för att förstå om de kan ha en medfödd känslighet att utveckla cytokinstorm vid den här typen av infektion.

– Om vi kan hitta sådana riskmarkörer kan vi bättre förstå vem som riskerar att drabbas, och testa för detta innan man blir svårt sjuk. Vi skulle i sådana fall även kunna titta på familjemedlemmar om de också riskerar samma dramatiska sjukdom om de smittades av det nya coronaviruset, säger han.

Av Anna Sundesten

Foto TT

Läs mer:

Munskydd kan skydda mot corona

Här är de vanligaste symtomen av coronaviruset

Dessa grupper av kvinnor drabbas värst av coronakrisen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: