Upplever du att du kunde dricka nästan obegränsade mängder alkohol i ungdomens dagar – utan att betala för det i form av bakfylla? Och att du med åldern mår allt sämre dagen efter, även om du bara druckit två glas vin?

Det är ett vanligt fenomen – och dessutom ett hälsosamt sådant, eftersom det kan hjälpa dig att sätta gränser!

Läs även: 5 alkoholfria drinkar att bjuda på i helgen

Kroppens förmåga att bryta ner alkohol påverkas bland annat av ålder, kön och vikt – och alkoholen påverkar många delar av din kropp, från mage till hud och inte minst ditt hjärta.

Här är fyra orsaker till att bakfyllan blir värre med åldern:

  1. Med åldern minskar mängden av det enzym i levern som hjälper kroppen att bryta ner alkoholen, vilket gör att nedbrytandet blir mindre effektivt och tar längre tid.
  2. Ju äldre du blir desto lättare har du att bli uttorkad. Och som vi alla vet har alkohol en uttorkande effekt, vilket gör att kombinationen alkohol och ålder får en givet negativ effekt.
  3. När vi blir äldre har vi svårare att hålla muskelmassa, och många lägger istället på sig fett. Och ju mer fett du har desto längre tid tar det för kroppen att absorbera alkoholen, vilket gör att det blir svårare och tar längre tid för kroppen att hantera den.
  4. Det vanligaste är att vi dricker mer sällan – och mindre – ju äldre vi blir, vilket gör att kroppen inte är van vid alkoholintag på samma sätt som när du var i 20-årsåldern. Det blir därför en större chock för lever och kropp och svårare för den att hantera alkohol.

Läs också: Alkoholfri vattenmelondrink med jordgubbar och grape

Sammanfattat stannar alkoholen längre i kroppen när du är äldre, vilket gör att du kan känna dig bakfull i flera dagar. Den enda lösningen är att hitta din magiska gräns, mängden du kan dricka utan att må dåligt, och hålla dig till den. Eller kanske välja alkoholfritt? Här har vi några goda dryckesalternativ utan alkohol!

Källa: Independent  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även: Så ser du om ditt ansikte påverkats av din alkoholkonsumtion

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: