Ghrelin är ett hormon som påverkar vår hungerkänsla och upptäcktes i början av 2000-talet. Höga nivåer av ghrelin gör att en människa blir mer hungrig – svårare än så är det inte. Men hur styrs nivån av ghrelin i kroppen?

I en studie publicerad i American Journal of Physiology Endrocinology and Metabolism utvärderade man 34  överviktiga personer under ett två år långt viktminskningsprogram. När studien var slut hade samtliga gått ner i vikt, men endast en femtedel lyckades bibehålla vikten de hade efter studien. Orsaken till det, insåg forskarna från NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet , är för att de hade en större mängd ghrelin i kroppen efter studien än vad de hade innan.

Vad forskarna menar är att när vi går ner i vikt tvingar vi vår kropp att helt enkelt producera mer ghrelin. Och har du väl producerat ghrelin kommer nivåerna av hungerhormonet inte gå ner inom en överskådlig framtid. Två år efter studien visade det sig att ghrelinnivåerna var desamma.

– Alla har hormonet ghrelin i kroppen, men har du varit överviktig och sedan gått ned i vikt verkar det olyckligtvis som att de inte försvinner, skriver forskaren Catia Martins i en pressrelease.

Läs även: Gåvänliga städer kan vara lösningen på kvinnors övervikt

Betyder det här att alla som varit överviktiga och sedan går ned i vikt måste handskas med en förhöjd hungerkänsla resten av sina liv? Tyvärr så verkar det inte bättre än så.

Forskarteamet kunde också spåra den förhöjda hungerkänslan till kroppens biologiska förmåga att spara på energi. När du är överviktig och går ned i vikt försöker kroppen således att spara på energi, eftersom den förlorat mycket med vikten. Din kropp har helt enkelt vant sig vid att spara stora mängder energi eftersom övervikten krävt det, i alla aspekter av ens liv.

– Vi måste sluta behandla övervikt som en kortvarig sjukdom eller åkomma, genom att bara erbjuda patienter visst stöd och hjälp, menar Martins.

Läs även:  Galen i godis? Därför kan du skylla på dina gener

Sarah Brewer menar däremot att det här inte är en anledning för överviktiga att sluta försöka nå en mer hälsosam vikt.

– Även om den här studien kan verka deprimerande är det viktigt att inse att man bara övervakade 36 personer. Samtliga sjukligt överviktiga, dessutom, säger hon till sajten Prima.

Hon menar att den kraftiga övervikten är ett resultat av att patienterna haft onormala emotionella och hormonella reaktioner på mat, som resulterat i deras överätande.

– De tappade fem kilo under de första tre veckorna, men snittet under dessa två år var en nedgång på omkring elva kilo. Den här studien reflekterar inte direkt vad som händer för oss som är överviktiga och siktar på att i lugn och ro gå ner i vikt på ett säkert sätt, menar hon.

Läs även: Bästa frukterna och grönsakerna för att minska midjemåttet

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: