Saffran är världens dyraste krydda – och kanske med rätta. Forskarna har nämligen funnit ytterligare en fantastisk effekt av kryddan förutom att den lindrar huvudvärk, tandvärk och magvärk. Effekten är så slående att företag nu börjat tillverka mediciner av saffran.

Vad saffranet gör är att ge oss är en rejäl glädjekick. Denna lyckokänsla beror på att kryddan ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan – det vill säga mängden lyckohormoner – på samma sätt som antidepressiva läkemedel.

I en iransk studie fick en grupp deltagare som led av depression äta kapslar med 30 mg saffran per dag, under sex veckor. Lika många deltagare fick placebotabletter.

När sex veckor hade gått kunde forskarna tydligt se att deltagarna som fått saffranskapslar mådde betydligt bättre psykiskt. Efter bara 14 dagar var denna grupp fri från depressionssymtom – och dessutom helt utan biverkningar.

diadonna-lussekatter

Läs även: Få bättre minne – med hjälp av champagne!

I nästa studie gick forskarna ett steg längre och jämförde effekten av saffran med den antidepressiva läkemedelssubstansen Fluoxetin (t ex Fontex, Prozac och Fluctin). Resultatet visade att saffranet lindrade depressionen lika väl som läkemedlet.

Betyder det att lussebullar är nyttiga?

Ja, i princip, tack vare saffranet. Men den som börjar vräka i sig lussebullar får nog räkna med en bieffekt i form av viktuppgång på grund av allt socker i degen. Varva lussebullarna med att strö lite saffran på yoghurten och fruktsalladen – eller rör ner kryddan i grytan.

Det räcker med 30 mg om dagen, enligt forskarna. Eftersom ett litet paket saffran vanligtvis innehåller 500 mg blir det mycket medicin för pengarna!

Psst! Missa inte Feminas bloggare Diadonnas succérecept: Saffransbullar med mandelmasssa och vit choklad!

 

Från: Allas.se

FOTO DIANA DONTSOVA

Missa inte att läsa:

Ju mer kaffe du dricker, desto längre lever du
Därför är det bra att vara rund om rumpan
Baka saftiga saffransfrallor