Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför blir du mer stressad i ett kontorslandskap

25 sep, 2017 
AvIda Gustafsson
Telefoner som ringer, kollegorna pratar och tagentborden knapprar. Hur mycket det låter på i ett öppet kontorslandskap skiljer sig förstås åt. Men att jobba med mycket distraherande ljud är inte bara dåligt för vår prestation – utan även för hälsan, skriver Dagens Nyheter.
Annons

Vilken typ av ljud som vi hör spelar också roll, det är lättare för hjärnan att vänja sig vid konstanta ljud som fläktsurr än i ett landskap med varierande ljud som högljudda röster och telefonsignaler. Att vänja sig vid ljuden är påfrestande och kan påverka vår prestation:

– Hjärnan har registrerat ljudet och behövt processa det. Den processen, att filtrera bort de lågfrekventa ljuden, kräver mental energi som annars skulle kunna ha gått till att lära sig något, arbeta snabbare eller vara mer alert, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet till DN.

Om kontoret dessutom har dålig akustik och arbetsbelastningen är stor är ljuden en sorts stressfaktor. Eftersom ljud och prat lätt blir distraherande leder det till att man ”kommer av sig” i det man gör för tillfället oftare. Att sedan ställa om hjärnan och återgå till det vi höll på med tar tid och energi.

Annons

– Då känner du att du behöver anstränga dig mer för att kunna nå de där 100 procenten. Efter åtta timmar kan man därför känna sig fruktansvärt trött, eftersom man tömt sitt energilager, Kerstin Persson Waye, till tidningen.

Kroppens system för att hantera stress, ökad hjärtfrekvens och stresshormonet kortisol, är till för att hantera stress under en kort period. Men när detta påslag blir långvarigt kan det få negativa konsekvenser för hälsan, som ökat blodtryck och försämrad fettförbränning.

FOTO IBL

 

 

Annons