Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför blir du röd i ansiktet och så slipper du det

23 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Därför blir du röd i ansiktet
Det finns flera olika anledningar till varför du blir röd i ansiktet när du upplever stressiga eller pinsamma situationer. Här går vi till botten med varför kroppen reagerar som den gör och vad du kan göra för att förhindra det.
Annons

Alla ögon är riktade mot dig och det är dags att ta klivet upp på scenen när du känner hur det börjar hetta om kinderna. Känslan av att ansiktet matchar den röda mattan är mer än påtaglig.

Detta är bara en av alla vanliga situationer där de rosiga kinderna är som mest märkbara, men varför blir man egentligen röd i ansiktet vid vissa tillfällen och går det att undvika på något sätt?

Scrolla ner för att ta del av de vanligaste frågorna och svaren om rodnad.

Varför rodnar jag?

Lider du av rosiga kinder som ofta blossar upp när du känner press eller stress? Då är du inte ensam. Rodnad är nämligen ett tillstånd som uppstår när kroppen reagerar på symptom som just stress, blygsel eller rädsla. De synligt rosiga kinderna i sig uppstår på grund av att blodkärlen i ansiktet vidgas, vilket medför att mer blod strömmar till huden.

Vanliga orsaker som bidrar till rosiga kinder

Alla har olika lätt att rodna och vissa gånger är det varken stress, blygsel eller rädsla som utlöser att det blossar upp. Det finns många andra skäl till varför du känner att det hettar till om kinderna ibland. Här är sju vanliga orsaker till varför du rodnar.

Annons

1. Alkohol

2. Feber

3. Varm mat eller dryck

4. Klimakteriet

5. Kryddig mat

6. Kraftig ansträngngning

7. Plötsliga förändringar i kropps- eller rumstemperatur

Hur gör jag för att sluta rodna?

Eftersom att rodnad är en naturlig reaktion från kroppen är det nästintill omöjligt att sluta helt plötsligt, bara för att man vill. Forskning visar att det till och med vid vissa tillfällen räcker med att påpeka att någon är röd i ansiktet för att det ska bli verklighet. Men om du känner att du besväras av de röda kinderna på daglig basis kan det vara värt att testa något av alternativen nedan.

1. Kan det bero på något annat?

Om du påverkas så mycket av rosiga kinder att du känner att det tar över din vardag eller dina relationer kan det vara värt att kolla upp om det finns något annat som ligger bakom tillståndet. Både hudsjukdomar som rosacea och hyperhidros kan nämligen orsaka rodnad och rosiga kinder.

2. Ångest kan leda till rodnad

Rosiga kinder kan vara kopplade till vissa ångestrelaterade tillstånd som till exempel social fobi. Så, om du vet med dig att du lider av ångest kan det vara en av anledningarna till att du lätt blir röd i ansiktet. Vid sådana tillfällen är det bäst att söka kontakt med en läkare som kan hjälpa dig på bästa sätt utefter dina egna förutsättningar.

Annons

3. Undvik triggande moment

Det är svårt att helt undvika situationer som leder till att du blir varm och rödflammig på kinderna och det är heller inget du bör göra. Men om saker som stark mat, vissa mediciner eller alkohol försämrar tillståndet kan det vara värt att trappa ner på just detta.

4. Reglera temperaturen

Att ofta pendla mellan varma och kalla temperaturer innebär stora påfrestningar på huden. Värme kan göra att huden känns varmare och kinderna röda så försök att inte ha på dig för tjocka kläder inomhus eller reglera värmen oftare än nödvändigt.

5. Drick vatten

Det är alltid bra att få i sig vätska under dagen och det kan även vara hjälpsamt för att hålla temperaturen i kroppen på en normal nivå under varma dagar. Så se till att alltid ha ett glas vatten vid din sida att smutta på, det kan verkligen göra susen.

I grund och botten finns det flera olika anledningar till varför man blir röd i ansiktet och i vissa stunder kan det faktiskt kännas både jobbigt och pinsamt. Det är dock sällan något du själv kan styra över och ofta är det faktiskt bara du som tänker på det. Känner du att det försämrar din livskvalitet så pass att du undviker situationer där symptomen lätt uppstår, är det viktigt att du tar kontakt med en läkare och får hjälp med dina problem.

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Medical News Today, Vårdguiden

Läs mer:

Annons