corona landet

För att försöka undvika att smittas av coronaviruset covid-19 har en del valt att lämna sina hem och ta sig ut till landet. Andra väljer att åka till sina lantställen som vanligt, utan att fundera över konsekvenser. Det här har nu kritiserats av olika experter. Bland annat har Emma Frans, forskare och doktor i epidemiologi, uppmanat Stockholmare att ta sitt ansvar genom att inte åka till landet – genom inlägg på Instagram och Twitter.

Där hon skriver: ”Fint det vore om folk faktiskt tog sitt ansvar nu så att man slipper stänga grundskolor och låsa in hela befolkningen.”

Och: ”Ja, jag tänker på er 70-plussare som vägrar ändra era vanor, stockholmare som åker till landet och folk som trängs på krogen.”

Om vi reser runt riskerar vi sprida covid-19

Om vi väljer att resa runt i landet så riskerar vi också att bära med oss smitta – och sprida den. Det här gäller i allra högsta grad covid-19, med tanke på att det ännu inte är fastställt om vi kan smitta även fast vi inte känner av symtom.

Folkhälsomyndigheten uppmanar framför allt oss att begränsa resor till och från storstäder. Men även att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. De påminner om att alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige.

– Får vi en geografisk spridning över större delar av landet samtidigt så riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälsa- och sjukvården är svåra att omfördela, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

På en presskonferens säger han också att:

– Både att resa till och från en storstadsregion kan innebära smittspridning. Det är bra att vi kan hålla spridningen i olika takt i landet för att regionerna ska kunna hjälpa varandra.

Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten har under en tidigare presskonferens sagt att man bör tänka sig för innan man reser, även inom Sverige. Både när det gäller resor till skidorter, där många samlas på samma plats, och resor i allmänhet.

– Kontentan är att man måste överväga om vistelsen man har tänkt sig är värd de bekymmer man kan hamna i, säger Johan Carlson.

I Norge är det förbjudet att åka till ”hytter”

I Norge har man infört ett förbud mot att resa till stugor, ”hytter”, som ligger på annan ort än sin hemkommun. Regeringen har tidigare bett norrmän att avstå men nu är förbudet formulerat och att bryta mot det kan ge böter på 15 000 kronor eller fängelse på tio dagar, enligt NRK.

Beslutet fattades efter att kommuner uttryckt sin oro över att inte kunna ge den vård som kunde behövas om stugbesökare drabbats av covid-19.

I Finland uppmanar man folk att stanna hemma

Finska Yle rapporterar om att det även i Finland är många som har valt att ge sig ut till fritidsstugeområden istället för att sitta hemma i lägenheter.

Precis som här i Sverige uppmanar finska myndigheterna också människor från smittade områden att inte åka till områden där smitta ännu inte hittats. De påpekar också hur viktigt det är att man verkligen är säker på att vara frisk om man ändå åker iväg, speciellt om landstället ligger avsides – så att man inte blir sjuk i områden där det kan vara svårare att få vård.

Är du sjuk ska du förstås alltid stanna hemma

En plats att vara extra noggrann med hygien och smittospridning om man ändå befinner sig på landet är matvarubutiker. Här samlas troligtvis flest människor även i glesbygd, då alla förr eller senare behöver handla.

Folkhälsomyndigheten påminner också om att den som är sjuk inte ska resa överhuvudtaget. Samt om att man ska vänta minst två dygn efter man har blivit frisk med att gå ut, att hålla minst en meters avstånd till andra resenärer om man åker kollektivt, samt att tvätta händerna med tvål och vatten ofta.

 

AV  SANDRA HIORT

FOTO TT

Läs mer:

Därför är coronaviruset farligare än en vanlig influensa

Här är testet som visar om du kan vara drabbad av corona

Så hittar du fokus och koncentration när du jobbar hemma