Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför bör du tvätta träningskläderna efter varje pass

08 okt, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Hur ofta ska man tvätta träningskläder?
Luktar dina träningskläder fortfarande svett efter att du har tvättat dem? Då kan det vara så enkelt att du tvättar dem på fel sätt. Men misströsta inte för det finns hjälp att få. Här är expertens bästa tips på hur du får dina träningskläder att vara fräscha - längre.
Annons

Att trä på sig ett par illaluktande tights eller en t-shirt som luktar svett innan träning kan minst sagt kännas otrevligt. Både för dig och din omgivning. Men hur gör man egentligen för att slippa det?

Vi har pratat med Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, för att ta reda på svaret. Scrolla ner för att ta del av hennes bäst tips och råd.

Så ofta ska du tvätta dina träningskläder

Tro det eller ej men det bästa är att tvätta dina träningskläder efter varje gång du använt dem. Även fast det kan kan kännas onödigt ibland, både mot kläderna och miljön. Men, om du vill hålla din träningskläder fräscha så länge som möjligt och slippa dålig lukt finns det bara ett alternativ.

– Tvätta dina träningskläder efter varje pass och låt dem aldrig ligga blöta kvar i träningsväskan. Släng in dem i tvättmaskinen så fort du kan och om du absolut inte kan tvätta dem direkt skölj upp dem i vatten och låt dem torka, säger Marie-Louise.

Annons

Därför luktar träningskläder illa efter tvätt

Ibland kan det kännas som om man tvättar och tvättar men den dåliga lukten sitter kvar ändå. Trots att du följer instruktionerna som anges på kläderna. Ofta sätter dock tillverkarna en lägre temperatur på tvättanvisningarna än vad som egentligen krävs för att kläderna ska bli helt rena. Detta är främst för att kunna utlova rätt garanti på plaggen. Så, odören som inte försvinnner kan helt enkelt bero på att träningskläderna inte blir helt rena i tvätten.

–  Alla textilier som kommer i kontakt med kroppen behöver 60°C för att bli rena och bakteriefria. Svett, gamla hudavlagringar och bakterier försvinner helt enkelt inte i den låga tvättemperatur som tillverkaren rekommenderar, säger Marie-Louise.

Luktar dina träningskläder fortfarande svett efter att du har tvättat dem? Ja då vet du att det kan bero på att du tvättar dem i för låg temperatur, eller för sällan. Så nästa gång du har tränat, kom ihåg att ta upp kläderna ur väskan på en gång och försök att åtminstone lägga dem i blöt för att hålla de fräscha längre, om du inte har tid eller lust att tvätta dem på en gång det vill säga.

Läs mer: 

Annons