Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför borde alla kyssas mer – 6 bra anledningar!

06 jul, 2017 
AvErika Bergman
Här listar vi sex härliga hälsofördelar med att kyssas och varför du borde hångla mer för att boosta ditt välmående. Om du behövde argument för att kyssas innan kommer du vara övertygad när du har läst det här.
Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

2. Ett enda stort lyckopiller
Under en kyss ökar produktionen av hormoner och massvis av kemiska ämnen frigörs i kroppen. Bland annat serotonin, oxytocin och dopamin vilket är ämnen som får oss att känna oss lyckliga. Det säger Kerstin Uvnäs Moberg, som är ledande forskare på oxytocin, i en intervju med Sydsvenskan. Hormonet ger en lugnande och ångestdämpande effekt och sänker halten av stresshormonet kortisol i kroppen. Även näringsupptaget förbättras och kroppens läkningshastigheten fördubblas.

Under passionerade kyssar ökar dessutom din hjärtrytm vilket bidrar till att blodkärlen i kroppen vidgas. Då blir det lättare för blodet att nå ut till dina organ. Det sänker ditt blodtryck och är särskilt fördelaktigt för den som lider av högt blodtryck. Vidgade blodkärl kan även lindra huvudvärk och mensvärk.

Annons

2. Bättre immunförsvar
Det är förvisso sant att bakterier kan föras över från en mun till en annan via en kyss men detta är inget vi ska vara rädda för. Trots att en kyss kan sprida upp emot 80 000 bakterier bär majoriteten av dessa på goda egenskaper.

En spridning av olika bakterier i kroppen utvecklar och stärker immunförsvaret. Det har Remco Kort, Professor vid Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, kommit fram till skriver VeckoRevyn. Exempelvis blir kvinnor i större utsträckning immuna mot DNA-viruset cytamegalovirus, ett virus som tillhör herpesvirusgruppen och kan orsaka svåra infektioner som kan leda till blindhet, dövhet och neurologiska besvär.

3. Starkare tänder

En kyss kan verka som en extra sköljning för munnen och därmed vara renande för din munhygien vilket motverkar karies. Ju längre du hånglar desto mer plack försvinner från tänderna så se till att ”skölja” rejält. Dessutom verkar vi dras till personer med samma typ av bakterier som vi själva har eftersom kyssen då upplevs smaka bättre. Bakteriekulturen i munnen förändras också till att efterlikna din partners så ju oftare du och din partner hånglar desto mer efterliknar era bakterier varandras – och kyssen smakar godare!

Annons

4. Smart att hångla
Utöver de hälsosamma fördelarna med att kyssas finns det även andra saker som kroppen kan lista ut när du kan använder tungan. Att kyssas är nämligen ett verktyg för att hitta rätt partner. Fem av tolv nerver i hjärnbalken används för att samla data från munnen från de signaler som sänds ut när läppar och tunga berörs under en kyss. Hjärnans nervceller tar upp mer signaler från munnen än från våra könsorgan vilket gör munnen till en av våra mest erogena zoner.

Ämnen i saliven och undermedvetna doftsignaler påverkar även hur attraktiv vi finner den vi kysser. Om det slår gnistor mellan dig och din kysspartner beror det troligtvis på feromonerna som flyger iväg från din kropp. Deras främsta syfte är att kommunicera till din partner och locka till sexuell lust. Den här funktionen finns hos alla djur men för just människan uppfattas inte signalerna som en doft utan registreras undermedvetet.

Annons

5. Bli snyggare, smalare och starkare

Under en kyss aktiveras hela 146 muskler i kroppen. 34 av dessa muskler sitter i ansiktet. Intensivt hångel kan leda till man förbränner 26 kalorier i minuten. Det innebär att du på bara tre minuter förbränner lika mycket kalorier som under tio minuters lätt löpning.

6. Bättre sex (!)
Närhet och beröring gör att kroppen frigör hormonet dopamin vilket ökar den sexuella drivkraften. Både kramar och kyssar i samband med sex kan förbättra den sexuella tillfredsställningen hos kvinnor och gör det lättare att få orgasm – så dra ut på förspelet!

Nu kan du köpa spännande och härliga intimleksaker direkt från Femina! Produkten levereras i ett diskret paket och har ett års garanti.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons