smink virus

Smink kan både innehålla och sprida bakterier, svampar och andra otrevligheter. Bland annat förkylningsvirus. Särskilt gäller det produkter som kommer i kontakt med munnen, det vill säga läppglans och läppstift. Så vad ska man göra av sitt gamla läppstift om man har använt det när man har varit förkyld? Törs man fortsätta använda det eller riskerar man att bli sjuk igen? Svaret är ja – på båda frågorna. Det säger den amerikanske läkaren och professorn Philip Tierno i en intervju.

Du blir immun efter tio dagar

Ditt läppstift är med stor sannolikhet smittat med dina förkylningsvirus. Men det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att smitta dig själv med en ny förkylning. Detta eftersom du inom cirka tio dagar kommer att ha bildat antikroppar mot det virus du blev förkyld av. Vill du vara på den säkra sidan väntar du alltså i tio dagar med att använda läppstiftet. Och torkar man av tippen på läppstiftet mot en pappersservett försvinner också en del av bacillerna.

Dessutom innehåller makeup oftast antibakteriella och konserverande ämnen som förhindrar bakterier och svamp från att växa till sig i dem (tack för det, konserveringsmedel!).

Men läppstift är faktiskt inte värst i klassen när det gäller bakterier och virus. Lipgloss samlar på sig mer otrevligheter än ett läppstift. Men den allra smutsigare attiraljen är faktiskt makeup-svampen. Enligt en ny studie är det inte ovanligt att de innehåller magsjukebakterien E-koli och streptokocker. I sin studie samlade forskare in över 400 använda sminkprodukter från kvinnor, bland annat läppstift, mascaror och beauty blenders (svampar).

Bakterier och svamp trivs i fukt

Mellan 70 och 90 procent av alla produkter innehöll bakterier och andra oönskade mikroorganismer. Och värst var beauty blenders. Bland annat hittade man svamp och bakterier som kan orsaka magsjuka, urinvägsinfektion och matförgiftning. Att just beauty blenders är sådana smitthärdar beror på att de ska fuktas före användning och många mikroorganismer trivs extra bra i en fuktig miljö. Därför ska svampar (och borstar!) rengöras ofta, och särskilt efter en förkylning! Dessutom ska de få torka ordentligt innan de används igen.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: