För Sveriges två miljoner pollenallergiker är tillvaron riktigt tuff just nu. Snuva, kliande ögon och trötthet är vanligt, symtom som i år är betydligt värre än normalt.

Forskare larmade redan i vintras om en ovanligt kraftig blomning och så här höga pollennivåer har faktiskt inte uppmätts på 50 år. Tyvärr kan det komma att bli vardagsmat för allergikerna.

En amerikansk studie visar nämligen att antalet allergiker i landet ökat. Det tros bero på att det blir varmare på vår planet, något som förlängt pollensäsongen och exponerat allt fler. Nu ökar även blomningen i områden som tidigare haft relativt låga nivåer, en konsekvens av att växterna migrerar norrut när temperaturen stiger.

”Det finns definitivt en koppling till klimatförändringarna”

Fortsätter utvecklingen i samma takt kan pollensäsongen förlängas med en hel månad på sina håll, tror de amerikanska forskarna.

– Med ett varmare klimat påbörjas pollineringen tidigare och kan också pågå längre, säger Angel Waldron, kommunikatör på USA:s Astma- och allergiförbund, enligt CNN.

Men det är inte bara det varma vädret som gynnar pollineringen. Ökade halter av växhusgaser har visat sig fördubbla pollenhalterna hos vissa växter, som frodas när atmosfären fylls av koldioxid.

– Förr kunde man inte ens se pollen på bilrutorna innan mars, men det gör vi nu. Folk hör av sig till oss hela tiden och berättar om ökade allergiproblem. Det finns definitivt en koppling till klimatförändringarna, tror Waldron.

Läs mer:

Hitta rätt behandling för din pollenallergi 

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi!

Därför är gin & tonic pollenallergikerns bästa vän i sommar

Foto: TT