Därför lever kvinnor längre än män

30 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Genom att leva mer hälsosamt ökar vi kvinnor på vår livslängd och rusar förbi männen. Men allt handlar inte om hur vi lever, det finns andra förklaringar som ligger djupt inne i våra gener.
Annons

I Sverige är medellivslängden för män nästan 81 år, men för kvinnor är den mer än tre år längre, alltså drygt 84 år. Det här att kvinnor lever längre än män är inget unikt för oss i Sverige. Det ser faktiskt likadant ut i hela världen. Störst är skillnaden i Ryssland där kvinnorna i snitt lever hela elva år längre än männen. Även i Sverige var skillnaden större för några decennier sedan. På 1960-talet levde kvinnorna här i snitt mer än sex år längre än männen.

Men vad beror det här på? Sköter vi kvinnor oss bättre under livet, vilket gör att vi också belönas med ett längre liv? Ja, till viss del kan vi hitta svaret i vår livsstil, men hela svaret finns inte där. Vi måste leta längre in, ända in i våra gener.

Kvinnor har två X-kromosomer, det är det som gör oss till kvinnor. Männen har istället en Y-kromosom och en X-kromosom. Hos oss kvinnor kan alltså generna i en X-kromosom bli lite skadade utan att det blir ett så stort problem eftersom vi då har en extra i reserv. Männen som får genetiska skador i sin enda X-kromosom måste leva med det och får en högre risk att drabbas av sjukdomar.

Annons

Känsligare redan som foster

Det här kan man se redan hos foster. Pojkfoster är känsligare än flickfoster ända från början när de bara är en liten boll av celler och risken att pojkfoster dör i magen är hela 20 procent högre.

Och än värre blir det när de kommer i puberteten. Man kan härleda en del av den ökade risken till att pojkar och män har ett större riskbeteende, men framför allt verkar testosteronet ställa till det. En studie som gjordes i Kina visade att pojkar under 1800-talet som kastrerades före puberteten, alltså innan de fick mycket testosteron, levde upp till 19 år längre än sina okastrerade kompisar.

Männen lär inte komma ikapp

Eftersom skillanderna ligger djupt inne i våra gener verkar det ju inte troligt att männen skulle komma ikapp kvinnorna i livslängd. Men eftersom man också kan se att skillnaderna beror på livsstilsfrågor kan de i alla fall närma sig. I Ryssland är det tydligt att männens låga livslängd beror på att de dricker betydligt mer alkohol än kvinnorna och röker betydligt mer.

Annons

Genom att ändra livsstil och leva mer som kvinnor lever kan männen i alla fall komma närmre. Dessutom blir vetenskapen allt bättre på att hantera sjukdomar som orsakas av genetiska skador. Men helt ikapp oss lär de inte komma.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons