Du har säkert hört det förut. Att ta korta pauser regelbundet under arbetsdagen är viktigt och något du bör avsätta tid för. Inte för att socialisera med kollegor eller för att du behöver fylla på kaffekoppen utan för att det finns rejäla hälsovinster med att ta en paus ett par gånger om dagen.

Tänker du att du inte hinner och att du tappar tid som du bör lägga på arbetsuppgifter? I så fall är det ännu viktigare att du avsätter några minuter varje timme för att stänga av.

I den amerikanska tidningen Newsmax har man skrivit om vikten av att ta pauser under arbetsdagen och hänvisat till amerikansk forskning från Baylor University Hankamer School of Business. Forskarna kunde se ett samband mellan pauser och större jobbtillfredsställelse och minskad känslomässig utmattning. Däremot kunde man inte se någon direkt koppling mellan att ta pauser och ökar produktivitet. Att vi får minskad energi och sämre hälsa utan pauser är däremot fastställt vilket indirekt ger minskad produktivitet.

Dessutom såg man att de som tog en paus från jobbet redan under morgonen upplevde mindre huvudvärk, mindre ansträngda ögon och mindre ryggont.

Med andra ord: mikropauser är inte bara viktigt för din egen hälsa utan även för din produktivitet. Ta några minuter varje timme och rör på dig. Gå gärna ut och andas in några djupa andetag med frisk luft.

Vårt tips:

Ställ ett alarm på 45 minuter det första du gör när du kommer till arbetsplatsen.

Sätt igång direkt med dagens att göra-lista och strukturera upp vad du behöver göra efter prioriteringslista. På så sätt har du koll på vad du behöver göra under dagen och vad som bör prioriteras.

När alarmet ringer tar du en kort paus på 5-10 minuter där du går en runda på kontoret, hämtar kaffe eller vatten och sträcker på dig. Gå gärna ut och ta några djupa andetag.

OBS! Att scrolla igenom sociala medier är inte detsamma som att ta en paus. Du behöver koppla bort hjärnan i några minuter för att komma tillbaka fokuserad. Vänta med sociala medier till lunchrasten.

Fler lästips!
Så tränar du under jobbet
Expertens 5 bästa knep för en effektiv arbetsdag

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: