Att föräldrar alltid vill sitt barns bästa är en självklarhet. Men det finns många faror. Som vilken filt du väljer att stoppa kring ditt nyfödda barn. Det är nämligen viktigt att tyget du väljer kan andas.

I samband med det är det nu några barnmorskor på Nya Zeeland som slår larm om farorna med fleecefiltar, något New Zealand Herald rapporterar om. 

Enligt barnmorskorna är filtarna vävda för tätt, vilket gör att de syntetiska fibrerna i fleecen inte kan andas. Detta gör det omöjligt för luft att cirkulera kring barnet, vilket gör barnet för varmt. Är barnet för varmt eller kallt kan detta leda till plötslig spädbarnsdöd

– Jag tror inte att allmänheten inser exakt vad de är gjorda av och hur de kan orsaka att ditt barn drabbas av överhettning, säger barnmorskan Lucy Pettit till tidningen.

Därför rekommenderar hon alla föräldrar att i stället använda filtar som är tillverkade av material som kan andas, till exempel bomull. Detta är inget som svenska barnmorskor varnar om. Men på Vårdguidens hemsida varnar man för att plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet blir för varmt.

Foto: Shutterstock

Läs även!

Därför ska du inte skälla på bråkiga barn

Så många timmar behöver barn sova