Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför ska du bojkotta alla hjärtans dag – 3 anledningar

13 feb, 2017 
AvIda Gustafsson
Datumet dem 14 februari är den dag då kärleken ska stå i fokus – eller? Här listar vi tre orsaker till varför du ska låta bli att fira denna dag.
Annons

Kraven på alla hjärtans dag är många, det ska vara fina presenter, middagar och något alldeles extra. Romantik och kärlek är ju förstås otroligt härligt, men förväntningarna på denna högtid har dock sina baksidor. Här listar vi tre av dem.

1. Stärker inte kärleken

Det första är att om ditt förhållande redan är kämpigt och instabilt, då är oddsen större att ni gör slut eller separerar kring just denna ”högtid”. Kraven på romantik och uppvaktning kring just denna dag kan bli för mycket för en redan problematisk relation.

2. Kommersiellt påfund

För det andra är alla hjärtans dag en galet dyr högtid, är det inte hotellvistelser och spakvällar så är det middagar, blommor och presenter. Utöver det är det också en traditionellt könsuppdelad ”högtid” där män förväntas spendera mer pengar på gåvor och upplevelser än kvinnor. Enligt en uppskattning som tidningen Forbes har gjort spenderade amerikaner 19,5 miljarder dollar på alla hjärtans dag förra året. Det är nästan 174 miljarder kronor!

Annons

 

3. Behövs det verkligen en särskild dag för kärleken?

Och för det tredje, om vi fokuserar på hela idén med alla hjärtans dag, att man ska fira kärleken och hylla och uppskatta sin partner – så ska det ändå återspegla de vanor vi borde visa varandra varje dag och inte bara under en särskild dag under året. Om vi gör detta varje dag, varför skulle vi då behöva en särskild dag med köptvång för att visa det?

Nej, sluta fira alla hjärtans dag och börja fira kärleken varje dag i stället, det behöver varken vara dyrt eller kravfyllt.

 

Annons