Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför ska du inte ta värktabletter efter träningen

12 okt, 2016 
AvMikaela Råberg
Många vanliga värktabletter marknadsförs som hjälp vid ömma muskler, men att ta ett piller för att lindra träningsvärk är ingen bra idé.
Annons
traning-alvedon

Efter ett hårt träningspass brukar träningsvärken komma som ett brev på posten. Ibland är den värre än vanligt och håller i flera dagar.

När det är som olidligast kan det vara frestande att försöka lindra sina stela lemmar med vanliga värktabletter – som ju trots allt ska fungera mot ömma muskler. Nya studier visar dock att det är en dålig idé.

Vid träning bryter du ner musklerna, som under återhämtningen repareras och byggs upp på nytt. Under den här tiden – särskilt om du lyft lite tyngre, gjort fler repetitioner eller sprang en aning längre och snabbare – kan du uppleva träningsvärk. Det är helt enkelt för att det pågår en miniinflammation i kroppen och om du då tar värktabletter kan muskeluppbyggnaden stanna av.

Annons

Forskare menar att om du hämmar inflammationen på artificiell väg så går du miste om den naturliga återhämtningen och många av de välgörande effekterna av din träning uteblir.

Vissa studier pekar också mot att proteinsyntesen – alltså kroppens förmåga att ta upp och lagra protein i vävnader i samband med träning – hämmas.

Har du däremot råkat ut för en riktig muskelskada kan det vara en fördel att ta värktabletter, eftersom det reducerar inflammationen och hjälper dig att läka. Men vid vanlig träningsvärk gör du bäst i att bita ihop.

Källa: Business insider Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Annons