Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför ska du inte tända doftljus i ditt hem

04 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Att tända doftljus kan verkligen höja mysfaktorn i hemmet nu till höst och vinter, men det kan även påverka kvalitén på inomhusluften i ditt hem negativt. Här kan du läsa om varför du kanske bör hitta något substitut till doftljuset, och tips på vad det kan vara.
Annons

Hösten är äntligen här och vare sig vi vill det eller inte så är även vintern på ingång. Det börjar alltså bli dags att plocka fram de varma stickade tröjorna igen, gå ut i skogen och leta efter svamp, gosa ner sig under en filt och allt annat som hör hösten till. För vad är inte mysigare än att slå sig ner i soffan framför en film, med en bra bok eller bara med fint sällskap? Ja, kanske lyxar du även till det med ett och annat doftljus, som både kan tillföra mysfaktor och en god doft i rummet.

Finns det några negativa effekter med att tända doftljus?

Ja, enligt en studie från Harvard T.H Chan School finns det faktiskt några negativa effekter med att tända doftljus – de påverkar nämligen luften i våra hem.

– Beviset är tydligt: I ett hem med doftljus eller rökelse återfinns en kraftig ökning av luftburna partiklar. Ibland når de till och med nivåer som är högre än vad som vanligtvis mäts utomhus, säger experterna.

Annons

Det är nämligen så att för varje doftljus du tänder skapar du små förbränningskällor i ditt hem, som i sin tur kan skapa oönskade luftföroreningar.

Doftljus i hemmet
Även rökelse kan skapa föroreningar i luften.

Men vad innebär då detta för oss? Jo, enligt Naturskyddsverket är luftföroreningar olika partiklar eller gaser som kan vara förödande för både människors hälsa och miljö. I stora mängder kan de farliga gaserna till och med orsaka sjukdomar som påverkar våra största organ såsom hjärta och lungor. Det har dock inte framkommit huruvida små mängder av dessa föroreningar skulle påverka oss i längden. Därför kan det vara bra att sträva efter att alltid släppa ut så lite som möjligt och att vistas i miljöer med så ren luft som möjligt.

Dock är det såklart viktigt att tänka på att allt är relativt. Om du till exempel väljer att tända ett doftljus då och då har det mindre påverkan på luften i ditt hem än om du låter det brinna hela tiden. Tänk på att alltid ha koll på dina brinnande ljus, det är alltid en brandrisk att lämna ett ljus som är tänt obevakat.

Ett tips kan i stället vara att investera i ett par doftpinnar! De lämnar efter sig samma goda doft men du kan lämna dem obevakade, och viktigast av allt – De skapar inga förbränningskällor i ditt hem.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons