Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför ska du låta teet svalna innan du dricker det

28 mar, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Att dricka väldigt heta drycker kan vara skadligt för din hälsa, visar ny forskning.
Annons

Är du en av dem som gärna inleder dagen med en rykande kopp te eller kaffe? Det placerar dig i riskzonen för matstrupscancer, enligt en ny studie.

I studien deltog över 50 000 personer från provinsen Golestan i Iran, ett land där man konsumerar mycket hett te. Resultaten visade att de som drack mer än två stora tekoppar om dagen, till en temperatur över 60°C, löpte 90 procent större risk att drabbas av matstrupscancer.

– I Mellanöstern och Ryssland serveras teet ur en samovar som ständigt värms upp. Det är väldigt, väldigt varmt, säger Peter Goggi från Tea Association of the USA till nyhetskanalen CNN.

Studiens författare vill dock poängtera att den stora riskfaktorn inte är teet i sig, utan varma drycker i allmänhet.

– Du måste inte vara forskare för att förstå att upprepade irritationer på vilken kroppsyta som helst ökar cancerrisken, säger Stephen Evans, professor vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, enligt CNN.

Annons

Det här är inte den första studien som pekat på ett samband mellan varma drycker och matstrupscancer, men nu kan forskarna faktiskt se vid vilken temperatur som risken uppstår.

I Sverige drabbas cirka 500 personer av matstrupscancer varje år. Vanliga symtom är svårigheter att svälja och kraftig viktnedgång.

Visst du förresten att en studie visat att det bästa för hälsan är att värma teet i mikrovågsugnen? Anledningen till detta kan du läsa mer om här.

Läs även om hur du gör din egen chaiblandning, varför matcha-te är så nyttigt och hur du gör en ansiktspeeling med grönt te och honung.

Läs mer:

Foto: TT

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons