Därför ska du ringla olivolja över din chokladkaka

  • AvThowe Wagner Larsson
chokladkaka med olivolja
Förutom att det är gott är kombinationen av mörk choklad och olivolja hälsosamt för ditt hjärta. Enligt en studie minskade risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar vid dagligt upptag av mörk choklad och en särskild antioxidant som förekommer i kallpressad olivolja.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Brand logo
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

I en studie gjord av European Society of Cardiology kunde forskare se att en kombination av mörk choklad och kallpressad olivolja gav hälsovinster i form av minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs även Nu kommer en helt ny chokladsort: rosa choklad!

Studien var liten och pågick endast i 28 dagar med 26 deltagare där var och en hade åtminstone tre riskfaktorer för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (till exempel rökning, högt blodtryck, genetiska förutsättningar). Deltagarna var fördelade på 14 män och 12 kvinnor och gruppen fick under fyra veckor äta 40 gram mörk choklad dagligen. Under två veckor fick deltagarna äta choklad med 10 procent kallpressad olivolja och under de resterande två veckorna byttes olivoljan ut mot 2,5 procent rött äpple.

– Vi såg att små, dagliga portioner av mörk choklad med adderad naturlig polyfenol (en antioxidant som återfinns i växter, reds.anm.) från kallpressad olivolja var associerad med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Dr. DiStefano, en av forskarna bakom studien.

Läs även 6 goda röror att doppa grönsaksstavar i

Forskarna kunde se att kombinationen mörk choklad och kallpressad olivolja gav flera indikationer på att deltagarnas hjärthälsa förbättrades. De kunde också se att deltagarna fick högre värden av det goda kolesterolet och ett lägre blodtryck i jämförelse med i början av studien.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.