Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför skippar vi träningen när vi har mens – fast vi inte borde

18 dec, 2017 
AvMarie Blomgren
Du känner att mensen är på gång och vill helst bara dra täcket över huvudet, inte behöva träffa folk och framförallt inte röra på dig. Men tänk om! Här är flera anledningar till att träning är precis vad du behöver.
Annons

1. Du känner dig tung, klumpig och obekväm innan och under de första dagarna av mensen

Kanske känner du också skillnad på din ork efter ägglossningen och fram till de första dagarna av mensen? Det är vanligt att inte känna samma kraft och energi i kroppen under de veckorna. Orsaken kan vara att du samlar på dig vatten innan mens vilket är på grund av hormonvariationerna. Det bästa är att försöka röra på dig eftersom träning kan minska besvären. Något som kan hindra oss från att leva och träna som vanligt vid mens är att vi inte känner oss trygga och bekväma med vårt skydd. 60 procent av alla kvinnor använder tyvärr fel storlek på sin binda vilket kan leda till läckage och att den inte sitter på plats. Det här vill Always ändra på och har därför lanserat kampanjen My Fit – för att kvinnor lättare ska kunna hitta rätt binda för rätt tillfälle.

Annons

2. Du känner dig osäker med ditt mensskydd

Många använder tampong eller menskopp vid träning – men det finns flera tillfällen då binda är det absolut bästa alternativet. När vaginala problem som exempelvis torra slemhinnor eller i vissa fall förlossningsskador gör det svårt att använda tampong kan en binda ge dig full frihet att träna som du vill – bara du väljer rätt passform och storlek. Att skippa gymmet eller strunta i joggingturen på grund av att tampongen inte känns bekväm är bara onödigt. Ett skydd som skaver eller läcker ska aldrig behöva avskräcka dig från att träna.

3. Du har för ont för att anstränga dig

Helt förståeligt så kanske din första instinkt är att stoppa i dig värktabletter, lägga en vetekudde på magen och krypa ner i soffan framför en bra film. Men ännu bättre än smärtstillande medicin (och något som gör att du garanterat slipper lite av värken) är valfri träningsform som får blodet att pumpa och endorfinerna att bildas i kroppen. Se till att röra på dig, för det kommer du alltid att må bra av. Men sänk ribban – träningen behöver inte vara tokhård för att räknas.

Annons

4. Du är för PMS-deppig för att orka något överhuvudtaget

Du väljer gärna bort sociala tillställningar när du har mensvärk och vissa stunder innan och under mensen känns till och med nattsvarta. Men vi lovar att humöret svänger uppåt automatiskt tack vare alla må bra-hormoner som frigörs i hjärnan när du får upp pulsen och svettas en stund. 20 minuters träning med hög puls ger ett påslag av dopamin som gör oss skönare och mer harmoniska. Forskning visar dessutom att träning ger lika bra effekt mot nedstämdhet som antidepressiva.

PMS-besvär? Tänk på att många psykologer ger träning på recept mot nedstämdhet istället för anti-depressiv medicin.

 

Annons