Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför uppmanas kvinnor att bojkotta sociala medier i dag

28 maj, 2018 
AvMalin Ny
28 maj är internationella mensdagen och Plan International uppmanar nu alla kvinnor att utebli från sina sociala medier under #absentforgirls. Det för att uppmärksamma att miljontals flickor och kvinnor världen över tvingas stanna hemma från skola och jobb varje gång de har mens.
Annons

Runt 800 miljoner flickor och kvinnor har mens varje dag, och det som egentligen ska vara helt naturligt är på många håll i världen något som i stället hindrar miljontals flickor och kvinnor från att gå till skolan eller jobbet. Dels på grund av att mens ses som tabu, och dels på grund av avsaknaden av toaletter och möjligheten att sköta sin hygien under mens.

Inför internationella mensdagen, 28 maj, uppmanar därför organisationen Plan International kvinnor att utebli från sina sociala medier under #absentforgirls för att uppmärksamma problemet.

– Över hela världen möts flickor av föreställningar om mens som något farligt, smutsigt och skamfullt. Dessutom saknar miljontals flickor och kvinnor möjlighet att sköta sin hygien och tvingas stanna hemma. Med kampanjen vill vi synliggöra vad detta innebär. Hur skulle Sverige klara sig om kvinnor stannade hemma varje gång de hade mens och vad skulle det kosta samhället? säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

Kändisar som Molly Nutley, författaren Moa Herngren och fotbollsspelaren Irma Helin har aktivt tagit ställning i frågan och bestämt sig för att bojkotta sociala medier på internationella mensdagen.

– Om pojkar och män hade haft mens hade det inte varit ett lika stort tabu. Det är superviktigt att lyfta mensfrågan i Sverige och i världen. Därför tänker jag utebli från sociala medier på måndag, säger skådespelerskan Molly Nutley i ett pressmeddelande.

Plan International är inte den enda organisationen som arbetar för att mens inte ska vara ett hinder för flickor. Den nyblivna brittiska hertiginnan Meghan Markle har varit tongivande i frågan och reste förra året till Indien tillsammans med välgörenhetsorganisationen World Vision för att uppmärksamma problemet. I en artikel på Time.com skrev Markle själv om sina upplevelser på plats:

Annons

– Under min tid där berättade många av tjejerna att de skämdes för att gå till skolan när de hade mens eftersom de var dåligt utrustade med trasor istället för bindor. De kunde inte delta i sporter och hade ofta inte tillgång till toaletter där de kunde ta hand om sig själva. Ofta valde de därför att hoppa av skolan.

Runt 113 miljoner flickor i Indien riskerar att hoppa av skolan just på grund av sin mens, något Meghan Markle vill ändra på.

– Unga tjejers potential försvinner eftersom vi är för blyga för att prata om det mest naturliga i hela världen. Därför tycker jag att det är viktigt att fortsätta prata om det, arbeta politiskt kring menstruationshälsa och stötta organisationer som främjar flickors utbildning från grunden. Vi måste också våga prata om mens i våra egna hem, fortsätter hon. 

Även Plan International målar upp en liknande bild av hur det ser ut på många håll runt om i världen – flickorna och kvinnorna tvingas att stanna hemma på grund av brist på rent vatten, mensskydd och fungerande toaletter. På många platser ses också flickors första mens som ett tecken på att hon blivit kvinna och att hon därmed kan sluta skolan, gifta sig och få barn – även om hon bara är tio år gammal.

Annons

– Flickor och kvinnor är ofta de som drabbas värst av att inte ha tillgång till rent vatten, sanitet och hygienprodukter. Tillsammans med Plan International driver vi projekt i Kambodja med syfte att ge flickor möjlighet att sköta sin hygien under mensen, bland annat genom skoltoaletter och utbildning. Givetvis stöttar vi även detta initiativ eftersom det är viktigt att påminna sig om att det vi tar för givet kan förändra livet för en flicka i en annan del av världen, säger Diana Amini, chef för H&M Foundation.

Även i Sverige utsätts många flickor och kvinnor för stigma kring mens. Enligt en undersökning från 2016 har 4 av 10 svenska kvinnor har uteblivit från aktiviteter på grund av oro över sin menshygien.

Källa: Plan International, Time.com
Foto: IBL

Annons