Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Detta är det första folk tänker på när de träffar dig

01 jun, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Det första intrycket någon får av dig kan vara avgörande för er framtida relation. Men vad är det egentligen vi bedöms utifrån?
Annons

Vad är det första folk tänker på när de ser dig? Är det din frisyr, din hållning eller något helt annat? Enligt Amy Cuddy, professor vid Harvard Business School, är det främst två frågor som en person ställer sig undermedvetet när de träffar dig för första gången:

1. Kan jag lita på den här personen?

2. Kan jag respektera den här personen?

Amy Cuddy säger att många människor tror att deras kompetens är den viktigaste faktorn, speciellt inom områden som karriär. Givetvis vill man under en arbetsintervju eller liknande bevisa att man är smart nog att klara av arbetsuppgifterna, men sanningen är att det är något annat som väger tyngre.

Om människan du möter anser att du är vänlig och tillförlitlig är det mer värdefullt än om du har rätt kompetens.

– Ur ett evolutionärt perspektiv är det mer avgörande för vår överlevnad att ha en person som är tillförlitlig, säger Amy Cuddy.

Sett till hur vi människor levde på stenåldern är det såklart logiskt. Det var viktigare för oss att ta reda på om människorna i vår närhet tänkte döda oss och ta allt vi ägde, snarare än om hen var kompetent nog att tända en eld.

Så nästa gång du vill lyckas på en arbetsintervju, ska träffa svärföräldrarna för första gången eller bara vill göra bra ifrån dig när du möter ett nytt ansikte; se till att vara vänlig och titta personen i ögonen. På så sätt har du kommit en bit på vägen mot att skapa tillit er emellan.

Läs även:

Annons