Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Detta bör du äta till kvällsfikat – enligt forskare

08 dec, 2017 
AvHelena Sjögren
Fullkorn kan förebygga fetma, diabetes typ 2 och hjärtkärl-sjukdomar. Korn- och rågkärnor är extra bra för blodsockret upp till ett halvt dygn efter intag, visar en ny svensk studie.
Annons

Många har för vana att ta en macka till kvällsfikat. Fortsätt gärna med det – i alla fall om du väljer ett fullkornsbröd.

Enligt en ny svensk studie, som genomförts vid Lunds universitet, kan en fullkornsmacka förbättra både ämnesomsättningen och humöret till morgonen efter.

– Min avhandling presenterar ännu fler argument för att vi bör äta mer fullkorn, särskilt från råg och korn. Fullkorn kan förebygga fetma, diabetes typ 2 och hjärtkärl-sjukdomar, säger Jonna Sandberg, teknisk doktor i tillämpad livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Studien visar att korn- och rågkärnor är bra för blodsockret upp till ett halvt dygn efter att du ätit dem. Detta eftersom kostfibrerna i fullkornen slussas vidare i mag- och tarmkanalen och blir näring till viktiga tjocktarmsbakterier. De hjälper också till att hålla aptiten och blodsockret på en stabil nivå.

Testpersonerna som ätit grovt rågbröd uppgav att de kände sig betydligt mer pigga och glada jämfört med de som ätit vitt bröd kväll innan.

Annons

Tarmfloran har betydelse

Studien pekade även på att vår tarmflora har betydelse för vårt mående.

Varje vuxen person har mellan ett och två kilo bakterier i tjocktarmen av upp till 1000 olika arter – vissa bra, andra mindre bra. Personer med höga nivåer av tarmbakterien Prevotella visade sig ha bättre blodsockerreglering och lägre inflammationsmarkörer än de som hade lite.

Och den som inte vill äta bröd går det bra att byta ut ris och pasta mot hela kärnor av till exempel råg eller korn. Det ger samma hälsofördelar. Det är också bra att variera mellan olika typer av fullkorn. Havrefiber innehåller exempelvis betaglukaner som sänker det ”onda” kolesterolet.

– För att förebygga metabola sjukdomar behöver vi främja konsumtion av livsmedel som resulterar i låga blodsockerpåslag efter måltid, eftersom höga blodsockertoppar tröttar ut insulinbildande celler och ökar oxidativ stress och inflammation. Råg är en sådan produkt som resulterar i ett jämnt, lågt men långvarigt glukossvar efter måltid, det vill säga har ett lågt glykemiskt index (GI) och en bra glukoskurva efter intag, säger Jonna Sandberg.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Annons