Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ditt DNA kan avgöra om ditt äktenskap blir lyckligt

06 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Ett lyckligt äktenskap kan ligga i ditt DNA. Det visar ny forskning som har hittat en lyckligt-gift-gen, och det räcker att en av er ha den för att ni ska leva lyckliga i alla era dagar.
Annons

Vad tror du avgör om ditt äktenskap är lyckligt? Står det skrivet i stjärnorna kanske? Nej, förmodligen inte. Däremot kan ditt DNA ha ett finger med i spelet. En ny studie från Yale University har lyckats hitta en koppling mellan långa och lyckliga förhållanden och en speciell gen. Genen, som heter OXTR rs53576 för alla er gennördar, påverkar produktionen av hormonet oxytocin. Oxytocin kallas ibland för kärlekshormonet, och inte utan anledning. Det är bland annat oxytocinet som gör att vi känner tillit till varandra, lojalitet och större sexuell tillfredsställelse. Det där verkar ju som en gen man vill ha!

Forskarna vid Yale School of Public Health följde 178 gifta par som var mellan 37 och 90 år gamla. Paren fick först svara på frågor om hur lyckliga de var i sitt äktenskap och sedan fick de lämna ett DNA-prov.

– Studien visar att det är mer som påverkar hur vi mår i våra nära relationer än till exempel det vi upplever tillsammans. Våra äktenskap är också påverkade av våra egna och vår partners genetik, säger Joan Monin som var ansvarig för studien.

Annons

Risken finns för en ängslighetsgen

Det är bara en av parterna i äktenskapet som behöver ha den här genen för att det ska spela roll. Det var i princip ingen skillnad i lycka mellan paren där båda hade lyckligt-gift-genen och de där bara en hade den. Däremot skilde det sig tydligt från paren där ingen hade den.

Detsamma verkar också gälla det motsatta. Om en eller båda parterna i äktenskapet hade tendenser att vara oroliga och osäkra i förhållandet hade de också fler problem i förhållandet än de andra paren. Den här ängsligheten grundade sig ofta i tidigare brustna förhållanden eller brustna band till familjemedlemmar. Skulle det här kunna betyda att det finns en ängslighetsgen? Så mycket kunde man inte se i studien, men forskarna kunde inte heller utesluta den möjligheten, eller risken.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons