7 Kostråd som inte är så hälsosamma
Slå på ljud

Cirka en halv miljon svenskar lider av en sjukdom i sköldkörteln, vanligast är hypotyreos, en underfunktion i sköldkörteln. De allra flesta drabbade är kvinnor. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen i cellerna blir för låg och kroppen går på sparlåga. Hos friska kvinnor ökar sköldkörtelproduktionen med upp till 50 procent under graviditet.

Hypotyreos hos mamman påverkar fostrets hjärna

Nu visar forskning vid Danderyds sjukhus att sköldkörtelrubbningen hypotyreos kan vara en orsak till såväl ofrivillig barnlöshet som missfall. Det kan också påverka fostrets utveckling.

Sedan 2017 kontrolleras sköldkörtelhormoner rutinmässigt hos alla gravida kvinnor vid inskrivning på mödravårdscentralen. Problemet är att hormonrubbningen inte alltid behandlas.

Den nya studien visar att av de kvinnor som redan hade en känd sköldkörtelsjukdom var hälften underbehandlade under sina 13 första graviditetsveckor. Fostret är helt beroende av mammans hormonnivåer eftersom det inte kan producera egna sköldkörtelhormoner förrän runt vecka 18–20. Detta kan ha en negativ påverkan på fostrets hjärna.

För låga hormonnivåer kan också öka risken för graviditetskomplikationer såsom missfall, ökad blödningsrisk vid förlossning, och låg födelsevikt.

Färre skulle behöva behandlas för ofrivillig barnlöshet

Genom att kontrollera och justera hormonvärdena hos alla sköldkörtelsjuka kvinnor som har svårt att bli gravida skulle inte heller så många behöva behandlas för fertilitetsproblem.

– Sköldkörtelsjuka kvinnor ska informeras och kontrolleras innan graviditet. Det är viktigt att sköldkörtelsjuka kvinnor gör det viktiga blodprovet direkt efter konstaterad graviditet och att de omgående justerar medicindosen, säger Kerstin Brismar, professor och specialistläkare i diabetologi och endokrinologi, i ett pressmeddelande.

Det här är hypotyreos

  • Hypotyreos betyder att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormonerna T4 och T3.
  • 8 av 10 drabbade är kvinnor.
  • Vanliga symtom vid hypotyreos är trötthet, frusenhet, torr hud, minnesproblem och nedstämdhet.
  • Brist på sköldkörtelhormoner kan vara orsaken till svårigheter att bli gravid.

Läs mer:

Mest läst