Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Är det bäst att duscha eller bada? Här är fördelarna med båda

14 dec, 2021 
AvNina Nyström
kvinna som badar och duschar
Är du en långbadare eller en snabbduschare? Här jämför vi fördelar med båda – och reder ut om det ena är bättre än det andra.
Annons
TV: Duscha eller bada – vad är bäst?Brand logo
TV: Duscha eller bada – vad är bäst?

Det är långt ifrån alla förunnat att kunna välja mellan att krypa ner i badkaret eller att ta en skön, het dusch. Men för den som kan det (eller den som bara vill få vatten på sin egen kvarn, pun intended) reder vi ut skillnaderna och för- respektive nackdelarna med badkarsbad och duschande.

I The Healthy ger bakterieexperten Philip Tierno och läkaren Niket Sonpal sin input på saken. Här är vad de kommer fram till i korthet.

Fördelar med att ta ett bad

Bad, och helst regelbundna sådana, kan hjälpa dig att minska stress och trötthet. Värmen och vilostunden hjälper dig att varva ner efter en stressig dag och kan göra det lättare att komma till ro på kvällen.

Det varma badet kan hjälpa musklerna att slappna av, vilket kan lindra värk.

Annons

I ett bad kan du dessutom addera olika essenser och oljor som verkar både mer avslappnande och mjukgörande eller som kan lindra klåda och irritation. Det varma badet kan också underlätta exfoliering av huden.

Efter badet kan det dock vara lämpligt att skölja av eventuella rester av tvål och smuts som annars kan ligga kvar på huden.

Forskning visar också att om du tar ett varmt bad varje dag minskar risken för hjärtsjukdom med 28 procent. Dessutom minskar risken för stroke med 26 procent, enligt studien. Forskarna tror att resultatet beror på att blodtrycket sänks när man slappnar av i ett varmt bad.

Fördelar med att ta en dusch

Det går (oftast) åt mindre vatten för en dusch, vilket gör det billigare.

Duschar är vanligtvis lite bättre för att rengöra din kropp och bli av med bakterier och smuts, eftersom vattnet på ett mer effektivt sätt blandas med tvålen och bryter sönder svett, smuts och olja på din hud.

Annons

Duschar utsätter också din kropp för mindre vatten, vilket gör att mindre mängder av de viktiga naturliga oljorna i huden sköljs bort.

En varm dusch kan lindra migrän och olika sorters värk, samt förbättra cirkulationen eftersom det rinnande vattnet får blodet att rusa till hudens yta.

Så vad är bäst?

Slutsatsen? Båda kommer göra dig ren, så egentligen är det en smaksak, om du kan välja alltså. Kanske beroende på vad du och din kropp behöver just idag? Och glöm inte att göra rent både badkar och dusch ordentligt efter dig.

Foto: TT/Unsplash

Se också: Därför ska du duscha kallt året runtBrand logo
Se också: Därför ska du duscha kallt året runt
Annons