Efva Attling designar Rosa bandet.

För femtonde året i rad genomför Cancerfonden sin Rosa Bandet-kampanj. Den här gången designas den klassiska symbolen i samarbete med Efva Attling, som själv varit drabbad av bröstcancer. Mönstret på årets band har hon designat i form av ett hoppingivande men också tydligt budskap – BEAT IT.

– För mig är livet än mer magnifikt nu, på andra sidan min bröstcancer. Jag vill att fler ska få möjlighet att fortsätta uppleva livets storhet. Vi är så många som har överlevt denna sjukdom och jag vet att med mer resurser till cancerforskning så finns det hopp om att vi ska kunna besegra cancer: BEAT IT!, säger Efva Attling om uppdraget via ett pressmeddelande.

Läs även Anna fick cancer under graviditeten: ”Tvungen att försöka överleva”

Hon delar också med sig av sina upplevelser i en film från Cancerfonden.

– Ska jag dö nu?, säger Efva Attling i filmen. Där hon berättar om overklighetskänslan kring läkarens ord. Efva, som har sett personer i sin omgivning insjukna i bröstcancer och anser sig själv vara påläst inom ämnet, trodde ändå inte att hon skulle drabbas.

– Men när läkaren dröjde kvar vid ultraljudet, förstod jag att något inte stod rätt till, berättar hon. Ändå kunde hon inte ta till sig domen, att det var så många skyddsmekanismer som aktiverades. Hon berättar att hon skulle med ett flyg till Norge, vilket hon också sa till personalen som undersökte henne.

– Det här är faktiskt allvar, svarade läkaren.

Se hennes berättelse i klippet nedan:

”Ska jag dö?” Efva Attling om sjukdomsbeskedet

Fakta om bröstcancer i Sverige

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
  • Cirka 8 000 kvinnor får årligen bröstcancer – drygt 20 kvinnor om dagen
  • Cirka 50 män får årligen bröstcancer
  • I dag överlever mer än 80 procent av dem som får bröstcancer
  • Varje år dör närmare 1 400 kvinnor av bröstcancer
  • Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Här kan du köpa Rosa Bandet

Rosa bandet kostar 30 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs på ICA, Lindex och Apotek Hjärtat.

Läs även Christine Meltzers glädjebesked efter bröstcancern: Nu ska jag njuta

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mest läst