Ellen Bergström gravid

Ellen Bergström ger just nu väntans tider ett ansikte. För en vecka sedan passerade hon uträknat förlossningsdatum med sin och Niclas Lijs dotter. Men ännu är ingen bebis i sikte. Trots att hon nyligen varit på ultraljud och allt såg bra ut är Ellen orolig över väntan, skriver hon i ett känslosamt inlägg på Instagram.

Rädslan över riskerna med att gå långt över tiden

Förutom den psykiska pressen att inte veta när det ska hända, känner Ellen hur omvärldens och alla följares förväntan hänger över henne. Men den stora farhågan är att behöva bli igångsatt, något hon vill undvika så långt det är möjligt. (Igångsättning ger ofta en mer utdragen och jobbigare förlossning.) Och sist men inte minst, rädslan över de studier som för en tid sedan visade att riskerna för att något ska hända barnet ökar drastiskt om man går över tiden efter vecka 41.

Katastroftankar

Det går knappt en minut utan att jag tänker på det här.” menar Ellen och fortsätter:

”Jag känner henne sparka och röra sig hela tiden, jag var på ultraljud idag och allt såg bra ut – så jag borde egentligen inte orolig över att något ska hända om jag ska vara helt realistisk.. Men, det är inte så lätt att vara realistisk hela tiden!! Tankarna kan lika snabbt flyga iväg och sen sitter jag där och storbölar och tänker katastroftankar. Sen börjar jag tänka att jag stressar hela grejen och att det är därför det inte sätter igång och… ja… ååååaaaah!!!!! Jag blir galen!”

Höggravid – men inga fler knep

Trots oron har Ellen nu bestämt sig för att inte försöka påverka kroppen att sätta igång förlossningen genom olika ”husmorsknep”. Många av dem har hon redan testat och nu vill hon bara låta kroppen bestämma själv. Hon undanber sig därför alla sådana tips. ”Om nåt så vill jag bara ha kärlek och pepp” avslutar hon och passar samtidigt på att skicka det tillbaka till alla som är i liknande situation.

Vi känner med dig Ellen och håller tummarna för att du snart ska få hålla din bebis i famnen och att allt ska gå bra!

Fakta om överburenhet och Swepis-studien:

Runt 20 procent av gravida kvinnor går över tiden och Sverige är det land i Europa som av tradition har flest födslar i vecka 42. Att barn avlider under överburenhet är tio gånger vanligare än plötslig spädbarnsdöd, vilket blev extra tydligt i den stora så kallade Swepis-studien som avbröts 2018. I studien delades överburna kvinnor in i två grupper för igångsättning – v 41 eller v 42. Flera av barnen i v 42-gruppen dog under väntan och studien väckte stor uppmärksamhet.

Efter det är rekommendationen att standarden för igångsättning bör ändras från v 42 till v 41, men det är upp till sjukhusen i varje region att ta ställning till – och är en resursfråga för redan hårt belastade förlossningskliniker.

 

Foto: TT/Instagram

LÄS MER:

Emmy förlorade sitt barn i vecka 42: Läkaren skickade hem mig med alvedon

Ellen Bergström avslöjar – så träffades jag och Niclas

Höggravida Ellen Bergström i tårar: ”Vill inte se mer nu”