Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes

12 okt, 2020 
AvVivvi Alström
FotografMagnus Sandberg/TT
Ellinor Persson hade bröstcancer i 6 år – utan att veta om det. Hon har täta bröst, precis som 40 procent av alla kvinnor, och då syns inte tumörer på mammografin. På grund av att det tog så lång tid att hitta den första tumören hann cancern sprida sig.
Annons
5 oväntade tips som får dig att sova bättreBrand logo
5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Fyra månader efter sin senaste mam­mografi upptäckte den folkkära programledaren Ellinor Persson, 54, en knöl i sitt vänstra bröst.

– Den var jättestor och satt högst upp i bröstet. Det som förvånade mig var att jag nyligen hade gjort en mammografi där man inte såg några förändringar.

Ellinor fick en tid hos läkare som gjorde en ny mammografi på just den punkt där Ellinor känt knölen. Man såg ingenting konstigt alls på bilderna.

Missade tumören på grund av täta bröst

Däremot lyckades man se knölen med ultraljud.

– Jag fick veta att jag hade en lång­samt växande bröstcancer och att den funnits i mitt bröst i sex år – sex år! Ingen hade sett den på de mammogra­fier jag hade gjort under alla de åren!

Läkaren förklarade att orsaken till att man inte hittat cancern var att Ellinor har täta bröst.

– Det var första gången jag hörde talas om det över huvudtaget.

Ellinor Persson hade en cancertumör i bröstet i sex år
Ellinor Persson hade aldrig hört talas om täta bröst förrän hon själv drabbades av bröstcancer.

Under läkarbesöket gjorde man även en ultraljudsundersökning av henne högra bröst utan att hitta något. Man såg inte några tecken på spridning.

Annons

Ellinor ställde in sig på behandling. Hon skulle fixa det, prognosen var ju god. Hon åkte på sportlov med famil­jen. Då kom nästa kalldusch.

– De ringde och berättade att de hade hittat förändringar. Så jag kallades till nya underökningar. Jag fick göra en magnetröntgen som visade att jag även hade två tumörer i det högra bröstet.

På grund av hennes täta bröstvävnad hade man alltså inte sett de tumörerna heller.

– I mitt fall gör mammografi ingen som helst nytta eftersom jag har täta bröst. Man ser inga förändringar.
Men det visste hon inte då. Både bröstvävna­den och eventuella tumörer blir näm­ligen vita på en mammografibild.

Täta bröst kan hittas med rätt undersökning

Trots att man kan se på mammografi att en kvinna har täta bröst, erbjuds hon inte några andra undersökningar som skulle kunna upptäcka bröstcancern i ett tidigt skede.

– Om jag hade fått göra en undersök­ning som kan se cancer i täta bröst kunde min första tumör ha upptäckts mycket tidigare. Då kanske jag kunde ha sluppit spridning till mitt andra bröst, konstaterar Ellinor.

Annons

Hon är inte bitter eller arg, den vård hon har fått beskriver hon som helt makalös:
– Jag har fått så bra vård och allting har fungerat så bra, men jag vill aldrig mer behöva gå igenom en cellgiftsbe­handling.
Ellinors inställning var hela tiden att hon skulle överleva sin bröstcancer.
– Jag vet faktiskt inte varför, men jag var aldrig rädd.

Svullnade upp av kortisonet

Ellinor opererades i båda brösten, fick cellgifter och hon strålades varje dag i sju veckors tid. Det slog ut henne totalt under ett helt år.

– Jag hade en enorm smärta i hela kroppen, blåsor i munnen och jag mådde fruktansvärt illa av cellgifterna.
Ellinor behandlades även med kortison och det gjorde att hon svällde upp.

– Jag blev tjock på ett konstigt sätt och min ansiktsfärg förändrades. Men hela den här tiden försökte jag vara positiv och vila mycket. Det är först i efterhand jag inser hur jobbigt det verkligen var.

Ellinor kom ut på andra sidan, vilket hon hela tiden visste att hon skulle göra. Cancern har inte spridit sig och hon får nu Tamoxifen, ett läkemedel som dämpar östrogenet, och som på så vis förebygger återfall.

Annons

– Jag måste säga att Tamoxifen är ljuvligt! För mig innebär det att jag även blivit av med min svåra PMS. Så livet leker verkligen. Jag vet att andra kan få biverkningar, men för mig har medicinen bara haft fördelar.

Hon tycker att det är under all kritik att det inte talas mer om täta bröst och vad det innebär.
– Att jag berättar min historia kan rädda liv! Därför gör jag det gärna.

LÄS MER:

Vad är täta bröst och kan det vara farligt?

Vad är täta bröst?

Med kampanjen #greppabrösten vill vår systersajt MåBra sprida information och kunskap om täta bröst. Vad innebär det, är det farligt och hur vet man om man har det?

Annons