Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

En cigarett om dagen dubblerar risken för plötslig spädbarnsdöd

13 mar, 2019 
AvNina Nyström
Alla vet att man inte bör röka när man är gravid. Men har du koll på exakt vilka risker det innebär? Och exakt hur stor skillnad varje cigarett gör för ditt ofödda barn?
Annons

Studien som bygger på data från US Centers for Disease Control and Prevention publicerades nyligen i amerikanska tidskriften Pediatrics. I studien analyserades mer än 20 miljoner barn födda mellan 2007 och 2011, varav 19 000 dött i plötsligt spädbarnsdöd.

Resultatet visade att en enda cigarett om dagen dubblerade risken för plötslig spädbarnsdöd, jämfört med risken hos barn till icke-rökare. Röker man ett paket om dagen tredubblas risken.

Rejält höjd risk för psd även om du slutar direkt när du får veta att du är gravid

För bebisens skull bör man sluta röka redan när man börjar försöka skaffa barn (eller för sin egen hälsas skull, egentligen igår).

Studien visade nämligen också att de mödrar som rökte tre månader före graviditeten och slutade under första perioden som gravida fortfarande löpte nästan 50 procent större risk för att deras barn skulle dö i plötslig spädbarnsdöd, i jämförelse med icke-rökare. Det gör dock viss skillnad om man slutar röka under graviditeten. Slutar man röka under tredje trimestern går risken för psd (plötsligt spädbarnsdöd) ner med 23 procent.

Annons

– Varje cigarett räknas. Läkare borde ha ett samtal med sina patienter och säga att: ”Du borde sluta röka. Det är dina bästa chanser till att minska plötsligt spädbarnsdöd. Men om du inte kan det så kan varje cigarett du inte röker minska risken”, säger en av huvudförfattarna av studien, Tatiana Anderson vid Seattle Childrens Research Institute.

Förutom att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar finns även kopplingar till högre risk för astma, kolik och fetma hos barn till rökande mödrar. Även passiv rökning är farligt för fostret – det ökar risken för låg födelsevikt med 20 procent, skriver CNN. I just den här studien har man dock inte tagit med uppgifter om andra rökande vuxna runt omkring fostret, vilket innebär att exponeringen för tobak i själva verket är ännu högre.

Och trots dessa skrämmande siffror uppger amerikansk statistik att över hälften av alla kvinnor som röker när de blir gravida inte slutar eller drar ner på rökningen under graviditeten.

Annons

Varför ökar rökning risken för plötslig spädbarnsdöd?

Det forskas för fullt på området, men en av de rådande teorierna är att rökning gör att serotoninhalten (som påverkar aktivitet och sinnestämningar) ökar, vilket påverkar bebisens förmåga att reglera andningen när de sover. Nikotinet gör också att blodflödet till bebisen i magen försämras och fostret får mindre syre och näring vilket gör att barnet blir tillväxthämmat – och fosterdöd är starkt kopplat till tillväxthämning.

Läs mer:

Annons