forlossning-maraton

Löpartrenden fortsätter att växa och den extrema delen av att springa, trail running och marathon, blir ett mål för fler och fler. Och hur jobbigt det än kan vara att ta sig genom 42 långa kilometer (eller ta sig över ett berg och genom en skog) – det är inte tuffare än det som miljoner kvinnor genomgår varje år: en förlossning.

Kvinnans kropp må vara skapad för att föda barn, men det är ändå tuffare att ta sig igenom en förlossning än att springa ett marathonlopp. Det är sajten Fit pregnancy som rapporterar om de nya rönen.

Missa inte: 5 falska myter om lyckliga par

Forskning som bedrivits vid University of Michigan har visat att förlossningen är den mest traumatiska händelse som en kropp kan gå igenom. Forskarna har analyserat magnetröntgen-plåtar av både förlossningsskador och idrottsskador och kom fram till att efterdyningarna av en förlossning till stor del är desamma som skadorna som en idrottare inom en uthållighetssport har.

Sällan får kvinnor som precis fött ett barn samma behandling eller undersökning som en professionell löpare (eller tuffare sporter för den delen), inte heller inom läkarvården.

Missa inte: Malin förlorade tre barn i tsunamin

– Om en idrottsman skulle drabbas av en liknande skada som en nybliven mamma får, skulle hen ligga i en MRI-maskin (magnetröntgen) på ett ögonblick, säger Janis Miller, docent vid UM School of Nursing i ett pressmeddelande som skickats ut tillsammans med forskningsrapporten.

Enligt undersökningen upplever 41% av kvinnorna muskelskador i bäckenet efter en förlossning och 15% får skador som aldrig läker. Hur många marathonlöpare upplever det efter ett lopp? Är det kanske dags för kvinnor som genomgått en förlossning att få den läkarvård (och den cred!) som de är värda och som deras kroppar bör få?

 

Från: ELLE.se

AV LISA ARNELL

FOTO COLOURBOX

Missa inte att läsa:

Därför är det bra att vara rund om rumpan
8 saker lyckliga par säger till varandra
Så ofta bör du ha sex för att må bra

Mest läst