Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Enkla tips på hur du skapar mer kvalitetstid för familjen

21 nov, 2018 
AvEmma Castman
Enkla tips på hur du får mer tid tillsammans med familjen
Trots en hektisk vardag med många måsten går det att skapa tid för familjen. Här är sex tips på hur du enklast ger plats åt mer aktiviteter tillsammans med barnen.
Annons

Att få ihop livspusslet är inte lätt, och för att skapa en så friktionsfri vardag som möjligt är det ofta familjen som blir lidande. Men nu är det dags att tänka om – för att ge plats åt mer familjetid gynnar både energin och gemenskapen.

Men vad gör man när inspirationen tryter? Att hitta på saker tillsammans behöver inte vara lika med att slå knut på sig själv. Nej, med små medel går det faktiskt att göra stor skillnad. Här är sex tips på enkla trick som boostar familjelivet:

1. Prioritera middagen

Det är lätt hänt att man, för enkelhetens skull, äter sitt mål mat när det passar en själv. Barnen får instruktioner om att värma på det som finns i kylskåpet och föräldrarna slänger ihop något när barnen har lagt sig. Men stopp och belägg. Att sitta ner och äta tillsammans är både mysigt och värdefullt. Prata ihop er om hur dagen har varit och var närvarande i stunden. Det är vid middagsbordet som de mest intressanta diskussionerna föds.

Annons

Svårt att få ihop det? Alla måltider behöver såklart inte vara gemensamma. Sikta på att äta tillsammans ett par gånger i veckan, eller gör helgfrukostarna till er grej.

2. Våga vägra skärmen

Det här borde vara självklart – men kräver ändå en påminnelse. Kvalitetstid innebär att du ägnar dig helhjärtat åt din familj – utan brus från jobbmejl, push-notiser, meddelanden och sociala medier. Var därför noga med att hela familjen lägger ifrån sig sina mobiltelefoner när ni umgås. Uppmärksamheten ska vara riktad mot varandra.

3. Gör träningen till en aktivitet

Är regelbunden träning en nödvändighet för att du ska fungera? Involvera familjen och slå två flugor i en smäll. Vill du sticka ut och springa kan du låta barnen cykla bredvid. Och kör du hemmaträning i vardagsrummet kan familjen vara med och aktivera sig, alternativt fungera som tidtagare eller hejarklack.

Ser du träningen som viktig egentid? Byt ut ett pass i veckan mot gemensam familjeträning, det kommer göra stor skillnad.

Annons

4. Involvera barnen i vardagsbestyren

Även de mest slentrianmässiga sysslorna går att göra roliga. Det handlar bara om att släppa fram fantasin. Lek matlagningsprogram eller restaurang samtidigt som ni kockar ihop kvällens middag eller tävla om vem som kan torka bort mest damm i vardagsrummet. Som förälder gäller det att sänka kraven på att allting måste vara perfekt – för det behöver det verkligen inte vara.

5. Överraska med något oväntat

Alla älskar att någon gång bli överraskad – inte minst våra barn. Stick ut i skogen och bygg en koja, spendera tid i ishallen eller unna er en övernattning på hotell. I och med att det är du som håller i stafettpinnen och planerar överraskningen blir det enklare att strukturera.

6. Gör familjetiden till något ni längtar efter

Genom att gemensamt sätta er ner och planera kommande veckas aktiviteter får ni tid tillsammans även i själva planeringsfasen. Gör en plan för de härliga familjestunderna och låt alla vara med och bestämma. Klura på vad ni ska äta i veckan och bestäm vem som ansvarar för vad, samtidigt som ni spikar vad ni ska göra när ni har fredagsmys och vilket roligt pyssel ni ska ägna er åt innan läggdags på lördag.

Foto: IBL 

Läs mer:

Annons